Evenepoel heeft de geschiedenis tegen: scoren in allereerste grote ronde geen evidentie

Photo News
Schaars zijn ze, de latere Giro-, Tour- of Vueltawinnaars die in hun allereerste grote ronde al gelijk alles op een hoopje fietsten. Door de band genomen verloopt zo’n debuut met vallen en opstaan, leren en incasseren, overleven en (vaak lijdzaam) ondergaan. Meteen winnen, daar kwamen in de naoorloogse periode slechts acht renners aan toe. 

De laatste die dat voor mekaar kreeg, was Bernard Hinault, in de Vuelta 1978. Sterker: het Franse fenomeen won zijn eerste víer grote rittenkoersen op rij, met voorts nog de Tour 1978, de Tour 1979 en de Giro 1980. 

Bij het grasduinen in de erelijsten van de voorbije dertig jaar stellen we vast dat liefst 17 van de 48 groterondewinnaars (35,4%) bij hun vuurdoop niet eens de finish haalden. Daarbij grote namen als Greg LeMond, Miguel Indurain, Marco Pantani, Alex Zülle, Abraham Olano, Jan Ullrich, Ivan Basso, Bradley Wiggins, Alejandro Valverde en Tom Dumoulin. Amper vier renners (8,3%) finishten in hun eerste grote ronde in de top tien van het eindklassement: Pavel Tonkov (7de in Giro 1992), Stefano Garzelli (9de in Giro 1997), Roberto Heras (5de in Vuelta 1997) en Andy Schleck, die met zijn tweede plaats in de Giro 2007 veruit voor het fraaiste debuut van de afgelopen drie decennia tekende. Niet meer dan drie renners (6,2%) konden meteen een etappe winnen, slechts twee (4,1%) staken een nevenklassement op zak. 

Puur statistisch heeft Remco Evenepoel de geschiedenis dus tegen. Scoren in je allereerste grote ronde is absoluut geen evidentie. Maar hij kan het ook als een enorme uitdaging bekijken. Tradities zijn er om gebroken te worden. Toch?

Lees ook.

Een eerste grote ronde, experts Van Impe en Van den Broeck weten welke pittige uitdaging Evenepoel wacht: “Misschien is ‘oeps’-momentje zelfs niet slecht” (+)

In Burgos en Polen wacht klimwerk voor Evenepoel, die alvast op stage vertrokken is

“We mikken altijd op twee medailles”: bondscoach Verbrugghe rekent op Evenepoel en Campenaerts op WK tijdrijden (+) 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • felix strackx

    Damian Cunego was nochtans ook maar 22 toen hij in 2004 de Giro won. Maar het was wel zijn 2e deelname.

  • Jozef Moors

    Het hoeft niet per direct maar Remco is Remco. Onvoorstelbaar goed.

  • Roger Deprez

    Na één week begint het pas en dan is elke dag een zeer zware inspanning en om dat vol te houden tot het einde moet men een compleet renner zijn met heel veel ervaring. Ik wens Remco succes zolang als hij Wout maar niet klopt in het tijdrijden en dat is hem tot nu toe nog noot gelukt als ze gelijk aan de start kwamen.