Elia Viviani spurt naar Europese titel, Yves Lampaert pakt zilver in duel tussen ploegmaats

Photo News
Yves Lampaert heeft zilver veroverd in de wegrit op het EK wielrennen in Alkmaar. De Belg van Deceuninck-Quick.Step moest het in een spurt met twee afleggen tegen zijn ploegmaat Elia Viviani. Zo blijft de Europese titel bij de elite, na Matteo Trentin vorig jaar, in Italiaanse handen. Het brons ging naar de Duitser Pascal Ackermann.

Overleven tegen de wind in de beginfase. Dat was het devies van Tim Merlier, één van de speerpunten binnen het Belgische team, voor aanvang van de race. Helaas, driewerf helaas. Merlier reed lek op ‘le moment suprême’, toen het kort na de start al tot waaiervorming kwam. De wedstrijd van de Belgische kampioen zat erop nog voor ze was begonnen. Merlier verzeilde ver in de achtergrond en zou voortijdig de handdoek werpen.

Tim Merlier verzeilde na een lekke band snel in de achtergrond.
VTM NIEUWS Tim Merlier verzeilde na een lekke band snel in de achtergrond.

De zeven andere Belgen konden na de nodige samensmeltingen wel postvatten in een kopgroep van ruim 60 renners. Met nog zes ronden voor de boeg gingen de Italianen over tot een putsch. Het gevolg: de kopgroep helemaal uit elkaar geranseld en dertien man weg met daarbij vier ‘azzurri’ en Yves Lampaert. Jasper Philipsen miste de aansluiting op een haar na. De 21-jarige Kempenaar strandde bij zijn inhaalrace op tien meter. Doodjammer.

Oranje was vooraan enkel vertegenwoordigd met Langeveld en moest in de achtervolging voor zijn spurter Dylan Groenewegen. Een kansloze missie, want dichter dan 20 seconden kwamen de Nederlanders en andere verliezers nooit. Met dertien naar de streep dan maar en spurten voor de Europese titel? Toch niet. Na een haakse bocht reden Lampaert, Viviani en Ackermann plots met hun drietjes voorin. Het trio had snel gewonnen spel. Lampaert ging er in de slotronde alleen vandoor. Ackermann moest passen, Viviani jumpte wel naar zijn ploegmaat bij Deceuninck-Quick.Step. In de spurt stond geen maat op de Italiaan, Lampaert stelde zich tevreden met zilver.

Photo News
EPA
Photo News
ANP
ANP
Photo News
Photo News
ANP
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.