Eindwinst voor Quintana, Albasini pakt bloemen in slotrit

TDW
Nairo Quintana mag de Ronde van Romandië (WorldTour) bijschrijven op zijn palmares. De eindzege van de Colombiaan van Movistar kwam nooit in gevaar tijdens de slotrit, die gewonnen werd door Michael Albasini (Orica-GreenEdge). De Belg Sander Armée (Lotto-Soudal) verzekerde zich op zijn beurt van eindwinst in het bergklassement.

De Ronde van Romandië eindigde vandaag met een relatief vlakke etappe van 177,4 kilometer van Ollon en Genève. De Duitser Marcel Kittel (Etixx-Quick Step), verkouden, verscheen niet meer aan de start. Bovenaan het klassement wijzigde er op de slotdag niets meer. Twee cols van derde categorie in de eerste wedstrijdhelft vormde geen bedreiging meer voor Quintana, die probleemloos de eindzege veiligstelde. De Colombiaan stak eerder dit seizoen ook al de Ronde van Catalonië op zak. In de strijd om de dagzege trok Albasini aan het langste eind. De Zwitser rondde een vroege vlucht af en haalde het voor Andrey Amador (Movistar) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo).

Tien renners bevolkten de vlucht van de dag. Het vijftal Albasini, Amador, Carlos Verona (Etixx-Quick Step), Romain Bardet (AG2R) en winnaar van de zaterdagrit Chris Froome (Sky) kregen even later het gezelschap van Kelderman, Jérôme Coppel (IAM Cycling), Moreno Moser (Cannondale), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en bergkoning Sander Armée (Lotto-Soudal). De 29-jarige Belg ging op zoek naar de laatste bergpunten, slaagde in zijn opzet en kroonde zich tot eindwinnaar in het bergklassement.

Froome voor Verona, Albasini, Bardet, Kelderman, Moser, Armée, Coppel, Grmay en Amador op weg naar Genève.
TDW Froome voor Verona, Albasini, Bardet, Kelderman, Moser, Armée, Coppel, Grmay en Amador op weg naar Genève.

De voorsprong van de tien leiders schommelde steeds rond de drie minuten. In het peloton joeg Dimension Data het tempo de hoogte in en op 40 kilometer van de finish bedroeg de voorsprong van de vluchters nog twee minuten. Vooraan schudde Froome op 35 kilometer van de finish een eerste keer aan de boom. En die versnelling betekende meteen het einde van Armée in de kopgroep.

Het wegvallen van Armée vooraan was voor Lotto-Soudal en BMC het sein om jacht te maken op de vluchters. Bij het ingaan van de laatste 15 kilometer zakte de voorsprong tot onder de minuut. Vooraan gingen Verona, Amador, Albasini en Kelderman op zoek naar de dagzege. En ondanks de druk van achteruit en een late uitval van Tom Bohli (BMC) hield het viertal net stand.

Het peloton werd in de laatste drie kilometer nog opgeschrikt door een val, maar de eindzege van Quintana (Movistar) kwam niet meer in gevaar. Het is de eerste keer dat de Colombiaan de Ronde van Romandië op zijn naam schrijft. Thibaut Pinot (FDJ) en Jon Izagirre (Movistar) mochten mee op het eindpodium.

Albasini is de snelster spurter.
TDW Albasini is de snelster spurter.
TDW

Thuisrijder Albasini boekte zo zijn eerste zege van het seizoen. Eentje waarop hij aasde. "Ik ben heel erg tevreden dat ik hier met een ritzege op zak kan vertrekken", doet de nummer twee van Luik-Bastenaken-Luik zijn verhaal. "Toch was ik niet helemaal overtuigd of het zou lukken. Het is de laatste dag en de frisheid is een beetje weg. Bovendien was ik ook best actief in de vlucht. In de slotfase sloeg de nervositeit toe want ik wilde echt heel graag winnen."

In de slotkilometer werden de vier overgebleven vluchters nog bijna verrast door een late uitval van Tom Bohli (BMC), die wegsprong uit het naderende peloton. "Ik schrok toen hij ons plots voorbij knalde", aldus Albasini. "Dat had ik niet verwacht. De ploegleider had net via het oortje laten weten dat we nog een voorsprong van zestien seconden hadden. Gelukkig viel hij stil in de laatste vijfhonderd meter en had ik net voldoende kracht in de benen om het af te maken in de sprint."

Quintana bolt over de finish: de eindswinst is binnen.
TDW Quintana bolt over de finish: de eindswinst is binnen.

Top twintig rituitslag

1. Michael Albasini (Zwi/OGE) de 177,4 km in 4u13:17 (gem: 42,024086 km/u)
2. Andrey Amador (CRi/MOV) op 0:00
3. Wilco Kelderman (Ned/TLJ) 0:00
4. Niccolo Bonifazio (Ita/TFS) 0:00
5. Moreno Hofland (Ned/TLJ) 0:00
6. Kristian Sbaragli (Ita/DDD) 0:00
7. Daryl Impey (ZAf/OGE) 0:00
8. Tom Bohli (Zwi/BMC) 0:00
9. Carlos Verona (Spa/EQS) 0:00
10. Jarlinson Pantano (Col/IAM) 0:00
11. Andrea Pasqualon (Ita/ROT) 0:00
12. Samuel Dumoulin (Fra/ALM) 0:00
13. Marco Marcato (Ita/WGG) 0:00
14. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 0:00
15. José Joaquin Rojas (Spa/MOV) 0:00
16. Gaetan Bille (Bel/WGG) 0:00
17. Georg Preidler (Oos/TGA) 0:04
18. Jos van Emden (Ned/TLJ) 0:06
19. William Bonnet (Fra/FDJ) 0:10
20. Roland Thalmann (Zwi/ROT) 0:10

Quintana krijgt het gezelschap van nummer twee Pinot op het eindpodium.
EPA Quintana krijgt het gezelschap van nummer twee Pinot op het eindpodium.