Eerste medaille voor België op WK baanwielrennen: D’hoore verovert brons in scratch, finale ontsierd door massale valpartij

Photo News
Jolien D’hoore heeft op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow de bronzen plak veroverd in de scratch. De Britse Elinor Barker pakte het goud, het zilver was voor de Nederlandse Kirsten Wild. Het is voor België de eerste medaille op dit WK. De finale werd daarnaast ontsierd door een massale valpartij.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

40 rondjes van 250 meter. Een koers van tien kilometer. D’hoore besloot te pokeren en haar wedstrijd af te stemmen op de Nederlandse topfavoriete Kirsten Wild. Een wijze beslissing, aangezien een sprint om de wereldtitel zou beslissen. 

Maar ’t werd geen normale sprint. Vlak voor het ingaan van de slotronde kwamen meerdere rensters ten val. Even schrikken, waarna Elinor Barker ietwat verrassend de maat nam van Wild. D’hoore moest vrede nemen met plek drie, het hoogst haalbare. D’hoore veroverde vorig jaar op het WK het zilver op de scratch. In 2017 ging ze in deze discipline met het brons aan de haal.

D’hoore: “Zat helemaal ingesloten”

Voor Jolien D’hoore is het al de derde WK-medaille in de scratch, maar nog nooit kon ze er de wereldtitel in pakken. “Alweer brons. Ik denk dat ik de meest regelmatige renner ben in de scratch, maar altijd die bronzen medaille. Maar goed, het is een medaille en dat is mooi voor België. Ik hoop dat het de start is voor nog een paar medailles”, verklaarde ze na afloop.

D’hoore werd net niet meegetrokken in de massale valpartij bij het aangaan van de sprint. “Ik zat helemaal ingesloten, en ze waren langs alle kanten aan mij aan het duwen”, blikte de Belgische terug. “Ik werd een beetje gekatapulteerd tegen de Franse die boven me kwam. Ik was volledig uit mijn ritme, volledig mijn snelheid kwijt. Maar gelukkig kon ik recht blijven, en dan was ik zo gefrustreerd en zo kwaad dat ik zeker de medaille wou pakken.”

Voor D’hoore zijn op dit WK de olympische nummers van hoofdbelang: de ploegenachtervolging en vooral ook de ploegkoers met Lotte Kopecky. “In de scratch kan je niet echt tonen hoe goed je bent. Je moet meer afwachten. Echt een loterij. En ik moest de knop helemaal omdraaien na de ploegenachtervolging. Ik hoop dat ik kan tonen dat mijn conditie goed is in de ploegkoers, want dat is toch echt het hoofddoel voor mij en Lotte.”

Eerder donderdag konden D’hoore en de drie andere Belgische vrouwen zich wel al kwalificeren in de ploegenachtervolging. “Dat was het belangrijkste vandaag, daar zat ik helemaal met mijn gedachten bij. Op dit WK zijn er dubbele punten te verdienen, dus de top 8 halen was echt heel belangrijk voor Tokio. We staan er nu heel mooi voor. Ik hoop dat de omstandigheden morgen nog iets beter zijn en we nog iets van onze tijd kunnen doen.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Ze werd niet gehinderd door die val en was toen dat wiel al kwijt. Ze zat iets te ver om mee te kunnen doen voor het goud.

  • François Nuyts

    Spijtig van die massale valpartij waardoor Jolien het wiel van de Nederlandse Wilden kwijt geraakte anders had er misschien toch iets meer in gezeten . Maar chapeau voor haar 3e plaats in elk geval .