Edward Theuns springt mee in de bres voor ALS

BELGA
Jaarlijks sterven wereldwijd 125.000 mensen aan Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS). Er bestaat vooralsnog geen doeltreffend medicijn tegen de verschrikkelijke spierziekte. De nood aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek is dan ook groot. Daar wil Edward Theuns (Trek-Segafredo) mee iets aan doen. "Als ik een steentje in de rivier kan verleggen, dan graag."

Theuns (25) volgt Niels Albert en Gella Vandecaveye op als sportief ambassadeur van de Ortler Mountain Challenge, een internationale driedaagse voor fietsers, trailrunners en sportieve wandelaars in het Stelvio National Park in Sulden am Ortler, Zuid-Tirol (Italië). Op 6 en 7 juli kan naar hartenlust de beruchte Passo dello Stelvio worden beklommen in een tocht van 70 kilometer en is er een rit doorheen de drie buurlanden over de Ofen- en Reschenpas. Op 8 juli wacht de trailrunners, geoefende lopers en stevige wandelaars de Ortler Ronda Classic Trailrun (22 km) en staat de Ortler Family Track voor een mooie familieuitstap van 7,5 kilometer. De opbrengst van het evenement komt integraal toe aan de vzw 'Een Hart voor ALS', dat fondsen werft ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.

Precies dát is een belangrijke beweegreden geweest voor Theuns. "Tijdens mijn bachelor Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen aan de UGent liep ik stage in vzw 'De Heide, een centrum voor neurologische patiënten in Merelbeke. Dat liet alvast een diepe indruk op me na. Ik werd er niet meteen geconfronteerd met ALS. Maar ik ken de diagnose wel vanuit mijn studieachtergrond en wéét welke impact ze heeft op een mensenleven. ALS geeft je een klap. Fysiek én mentaal is het een vreselijk aftakelingsproces. Alle spierfuncties vallen stelselmatig weg. Tot finaal ook je ademhalingsspieren het begeven en je... sterft. De kans op genezing is op dit moment nihil, het blijft medisch-wetenschappelijk zoeken naar oplossingen."

Dat onderzoek kost geld en is bijzonder tijdrovend, beseft Theuns. "De research naar de oorzaken van de aandoening en middelen om ze te bestrijden verdient dan ook alle steun, vind ik. Ik voel me totaal geen 'bv', maar op deze manier hoop ik de problematiek wat meer en beter onder de aandacht te brengen. Hoe meer geld we inzamelen, hoe beter. Er staan namelijk mensenlevens op het spel. Als we die levensduur op termijn al wat zouden kunnen verlengen, zijn we een flink eind op weg." Theuns doet wel graag in caritatieve doelen. "De Ice Bucket Challenge liet ik twee jaar geleden aan me voorbijgaan, maar vorig jaar veilde ik wel een Trek-wielertrui en reed ik een eindje mee in de 1000 Kilometer voor 'Kom op tegen Kanker'-actie onder het peterschap van goede vriend Sioen." De combinatie met een sportief event trok de weldoener in Theuns in dit geval helemaal over de brug. "Hier heb ik écht voeling mee. De Ortler Mountain Challenge is een schitterend initiatief en biedt enkele mooie, uiteenlopende uitdagingen. Voor elk wat wils. Zelf heb ik de Stelvio nooit eerder beklommen. Reden waarom mijn vriendin Lien (Crapoen, podiummiss van Flanders Classics, red.) en ik heel graag zouden deelnemen. Maar het valt zo moeilijk in te plannen. (lacht) Mijn ambitie is om in juli opnieuw de Tour te rijden. Laat dat vooral niemand tegenhouden. Inschrijven, mensen. Met z'n allen!"

Voor meer informatie en inschrijving: KLIK HIER.

Photo News
Photo News