Edward Theuns krabbelt overeind na horrorcrash in Tour: "Mijn rug zal nooit meer dezelfde zijn"

BELGA
Verschrikkelijke beelden waren het, Edward Theuns die op 15 juli zwaar ten val kwam in de eerste individuele tijdrit van de Ronde van Frankrijk. De Belgische sprinter van Trek-Segafredo werd het slachtoffer van een windstoot en knalde recht op zijn rug. Het verdict was onverbiddelijk: een gebrokken ruggenwervel en een lange revalidatie. Uit elkaar gespat was de droom om in zijn eerste Tour de finish in Parijs te halen.

Intussen vertoeft de 25-jarige Gentenaar met zijn team op stage in Spanje om er zich voor te bereiden op het nieuwe wielerseizoen. De vraag is echter welk niveau Theuns zal halen na die horrorcrash. "Qua conditie voel ik mij beter dan vorig seizoen. Alleen zorgt mijn rug voor twijfels. Mijn blessure is nog niet helemaal genezen en ik heb nog steeds pijn", klinkt het bij Sporza. "Mijn rug zal nooit meer helemaal dezelfde zijn en daar heb ik het moeilijk mee."

Revalidatiejaar
Begin november kroop de in de Tour sterk debuterende Oost-Vlaming weer op de fiets om te trainen, maar hij durft zich nog niet uit te spreken over zijn ambitie en doelstellingen voor 2017: "Ik durf geen uitspraken te doen want van een blessure als deze herstel je niet snel. 2017 wordt een beetje een revalidatiejaar. Al heb ik toch enkele wedstrijden in mijn hoofd waarin ik er wil staan. De Omloop bijvoorbeeld. Mijn seizoen start normaal gezien in Australië. Het lijkt mij goed om er vroeg aan te beginnen, zo kan ik opnieuw wennen aan rijden in het peloton. Op die manier kan ik ook opnieuw leren wringen in een massasprint."

Steun en toeverlaat
Edward Theuns wil alvast zijn vriendin Lien Crapoen bedanken voor alle steun en toeverlaat: "Als iemand kan inschatten hoe zwaar het was dan zij wel. Ze was in de Tour toen ik viel en kwam meteen naar het ziekenhuis. Slapen, deed ze op een stoel naast mij. Ze deed veel opofferingen en hielp mij om me te wassen. Ik leek een beetje op een baby die verzorging nodig had."

Photo News
Photo News
BELGA
Photo News