Education First haalt uit naar UCI: “Geen enkele dopingcontrole tijdens Ster van Bessèges”

Magnus Cort (Education First) won in de Ster van Bessèges de tweede etappe.
AFP Magnus Cort (Education First) won in de Ster van Bessèges de tweede etappe.
Hallo, UCI? Education First-renner Magnus Cort en teammanager Jonathan Vaughters trekken aan de alarmbel na de Ster van Bessèges. De ploeg won twee etappes, maar moest naar eigen zeggen geen enkele keer naar de dopingcontrole.

Magnus Cort sprintte in de tweede etappe naar winst en moest in de slottijdrit enkel ploegmaat Alberto Bettiol voor zich dulden. Sportief was de Ster van Bessèges een succes voor EF Education First. Manager Jonathan Vaughters kan tevreden zijn over de conditie van zijn manschappen enkele weken voor de klassiekers.

Waar de sportieve baas niet zo tevreden over was na de Franse rittenkoers: het totale gebrek aan dopingcontroles. Cort reageerde na afloop van de tijdrit op Instagram erg tevreden op zijn prestatie, maar deelde ook een flinke sneer uit richting de UCI. “Ik kan niet begrijpen dat een koers van dit niveau, met zeven WorldTour-teams aan de start, kan doorgaan zonder ook maar een dopingcontrole. Dit is echt niet oké, beste UCI”, aldus de Deen.

“We zouden blij moeten zijn dat een atleet het gebrek aan strijd tegen doping aanklaagt. Atleten willen een faire sport. Ze geloven stuk voor stuk dat ze de beste zijn en dat ze zullen winnen wanneer alles fair verloopt”, reageerde de Education First-manager op Twitter.

Velon

Vaughters stuurde dezelfde dag ook een cynische tweet de wereld in. “Ik weet echt niet wat te zeggen... Gelukkig zijn de UCI en voorzitter David Lappartient bij de zaak en willen ze 1 miljoen euro uit de pot van de ploegen gebruiken om ervoor te zorgen dat Velon het wielrennen niet kapot maakt. Misschien wordt het eens tijd om te focussen op belangrijke zaken?”

De pot van de ploegen waar de Amerikaanse ex-renner op doelt is een reservefonds - opgebouwd met geld van de teams - dat als reddingsboei moet dienen wanneer ploegen of koersen het financieel moeilijk hebben. Lappartient en de UCI zouden 1 miljoen euro uit die pot willen gebruiken in een rechtszaak tegen Velon, nota bene een organisatie opgericht door meerdere World Tour-ploegen.

In oktober diende Velon al een eerste klacht in tegen de UCI bij de Europese Commissie. Volgens Velon misbruikt de UCI haar macht en probeert ze nieuwe regels in te voeren die de eigen belangen dienen. Die klacht werd in november uitgebreid. De Internationale Wielerunie zou het vrouwenwielrennen gediscrimineerd hebben door de Hammer-wedstrijd voor vrouwen - met onder meer gelijk prijzengeld - niet in de kalender op te nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy van Puymbrouck

  Is toch niet nodig want de wielersport is zuiver geworden!, wie dat gelooft moet dringend langs bij zijn huisarts.

 • wim rooyakkers

  De UCI is en blijft een organisatie met opvattingen die niet meer van deze tijd zijn.ze halen zover mogelijk geld binnen,en wat krijgt er de wielersport daadwerkelijk voor terug,buiten die paar medailles en wat WK truien..o ja ze leveren juryleden,

 • rudy verlinden

  Sinds Armstrong is er maar 1 zaak veranderd...de omerta binnen de wielerwereld word beter gerespekteerd ...het bedriegen en liegen is nog profesioneler...of is iedereen daar collectief eerlijk misschien...

 • Luc Deville

  Lappartient is het schoothondje van de Franse wielerbond en ASO in het bijzonder.