Eddy Merckx versus Jacky Ickx: wie haalt het?

Wat als de beste Belgische wielrenner ooit het opneemt tegen de grootste autosportkampioen die ons land gekend heeft? Dan heb je 'The Race': een ronduit fantastische video, geregisseerd door Koen Mortier van productiehuis Czar. Volgend jaar tellen de iconen van de Belgische sport  en twee vrienden allebei 70 lentes op hun palmares. Dat is meteen de aanleiding voor een race, maar vooral voor een tentoonstelling in Brussel die van 6 december 2014 tot en met 21 juni 2015 plaatsvindt in Trade Mart, naast het Atomium. De expo is elke dag open van 10 tot 18 uur, maar niet op woensdag (behalve tijdens de schoolvakanties). Op Kerstdag en Nieuwjaar is de tentoonstelling gesloten.

De tentoonstelling pakt uit met nooit eerder vertoonde foto's, topstukken en memorabilia. Bezoekers krijgen onder meer authentieke racewagens en -fietsen te zien, en Merckx en Ickx zochten ook zelf persoonlijke souvenirs bijeen. Er is ook een interactief belevingsparcours en een installatie van de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren.

"Deze expo is ideaal om het geheugen op te frissen. Het is een prachtige weergave van wat we gepresteerd hebben", verklaarde Merckx, die Monsieur Le Mans als een boezemvriend beschouwd. "De sport is een ideale leerschool voor het leven. Hier zie je dat je in de sport die wij beoefend hebben ook geluk moet hebben om er nog te zijn. Zo is Jacky verschillende keren aan de dood ontsnapt en kwam ik in '69 zwaar ten val op de piste in Blois, waarbij mijn gangmaker Fernand Wambst ter plaatse stierf."

"Ik leef niet van het verleden. Maar toen ik hier dinsdag voor het eerst binnenkwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Soms vraag ik me af hoe ik dit allemaal heb kunnen presteren. Men probeert altijd op zoek te gaan naar de grootste, de beste. Maar generaties mag je volgens mij niet vergelijken. Wat telt, is de beste zijn tijdens je loopbaan. En ik denk dat ik dat geweest ben", aldus De Kannibaal, die in zijn carrière vijf Tourzeges behaalde.

PHOTO_NEWS

"Wat de mensen hier te zien krijgen, is het resultaat van het idee van een groep personen die iets buitengewoon wilde realiseren", stelde Ickx, die in zijn loopbaan acht Grote Prijzen in de Formule 1 won en zes keer de 24 Uur van Le Mans op zijn palmares schreef. "Het zou mooi zijn als de bezoekers van deze tentoonstelling inzien dat een klein land als België, waarin twee gemeenschappen samenleven, erin is geslaagd om in verschillende sportdisciplines competitief te zijn op wereldniveau. Hoe artificieel ook, België heeft altijd buiten de grenzen geschitterd."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA