E3 Harelbeke blijft achter banner staan: "Ludiek en leuk idee"

Twitter
Jacques Coussens, de woordvoerder van de E3 Harelbeke die op 27 maart plaatsvindt, heeft naar eigen zeggen geen spijt van de banner van de editie van dit jaar. Daarop zijn de billen te zien van een bloemenmeisje met de hand van een wielrenner die erin wil knijpen. Maar op sociale media werd het beeld al meteen op de korrel genomen wegens seksistisch.

Dat er vooral negatieve commentaar komt op de keuze voor het beeld, spreekt Coussens trouwens tegen. "Ik heb al heel veel reacties gekregen, en 99 procent daarvan is positief. Hier en daar is er wel een negatieve reactie, maar dat zijn er maar een paar."

De organisatie van de wielerwedstrijd benadrukt dat ze niet de bedoeling had om te shockeren, maar spreekt van een "ludiek en leuk idee". "Het is al voor het zevende jaar op rij dat wij een banner ontwerpen, een idee dat een eigen leven is gaan leiden. We willen hiermee een dubbele boodschap brengen. Enerzijds maken we reclame voor de E3 Harelbeke op 27 maart, anderzijds verwijzen we naar Peter Sagan. Die kneep niet alleen vorig jaar op het podium van de Ronde van Vlaanderen in de billen van het bloemenmeisje, hij deed dat twee jaar geleden ook op ons podium. Ook de slogan verwijst naar dat voorval."

Verwijten van seksisme, die vooral op de sociale media geuit werden, wijst Coussens van de hand. Volgens hem wordt er ook vooral vanuit het buitenland negatief op het beeld gereageerd, "en waarschijnlijk komt dat omdat zij de boodschap niet begrijpen". Spijt van de actie is er dan ook niet. "Maar ik respecteer wel ieders mening."

Peter Sagan tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar.
BELGA Peter Sagan tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar.