Dylan Teuns slaat geweldige dubbelslag in Dauphiné na spektakelfinale: “Een hele speciale”

AFP
Belgisch succes in de Dauphiné vandaag: Dylan Teuns heeft de tweede rit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner van Bahrain-Merida klopte Guillaume Martin in een prangende sprint met twee. Door zijn ritwinst is Teuns ook de nieuwe leider. 
Photo News

Opnieuw geen eenvoudige rit in de Dauphiné vandaag. Op maar liefst acht bergjes waren er punten te verdienen voor de bergtrui, ook al waren het niet de grootste cols, zou het toch in de kleren kruipen. Zeker met het gure regenweer dat de renners moesten trotseren tussen Mauriac en Craponne-sur-Arzon, een rit van 180 kilometer.

De lastige omstandigheden inspireerden een groep van veertien om voor een vroeg offensief te kiezen. Aan kwaliteit van de vluchters was er allerminst gebrek: Julian Alaphilippe, Rémi Cavagna , Tom Dumoulin, Jack Haig, Benoit Cosnefroy, Gregor Mühlberger, Emannuel Buchmann, Gorka Izagirre, Ruben Fernandez, David Gaudu, Carl Fredrik Hagen, Alessandro De Marchi, Sepp Kuss en Michal Kwiatkowski kozen voor de aanval. Die laatste liet zich al snel uitzakken om zijn kopman Chris Froome bij te staan. Mooie namen dus vooraan, de Belgen hadden de slag gemist.

Tom Dumoulin en Julian Alaphilippe.
AFP Tom Dumoulin en Julian Alaphilippe.

Maar op vijftig kilometer van het einde viel de groep uit elkaar. Dumoulin, Gaudu, Buchmann en Izagirre lieten hun medevluchters bergop ter plaatse. Julian Alaphilippe was verrassend niet mee en werd door het peloton opgeslorpt. De troepen van Chris Froome waren niet van plan om Dumoulin en co een vrijgeleide te geven, met oog op het algemeen klassement.

Zo zat ook voor deze vier de vlucht er op met nog 35 kilometer te gaan en werd er een vers blik renners opengetrokken. Deze keer waren de Belgen wél op de afspraak: Philippe Gilbert, Dylan Teuns en Serge Pauwels sprongen mee in een nieuwe kopgroep. Na de laatste, steile helling van de dag bleven enkel (een indrukwekkende) Teuns en Guillaume Martin nog over. Daarachter chaos troef: ook de klassementsmannen maakten oorlog. Onder anderen Chris Froome, Nairo Quintana en Jakob Fuglsang waren meteen op de afspraak, Romain Bardet en Richie Porte waren dat niet.

Dylan Teuns en Guillaume Martin.
AFP Dylan Teuns en Guillaume Martin.

Door de achterstand van de groep van Bardet reden Froome en de andere favorieten de laatste 15 kilometer vol door. Bovendien hadden Froome met Poels en Fuglsang met Lutsenko nog twee ploegmakkers mee vooraan. De achtervolgers hadden de twee leiders voortdurend in het zicht, maar de ijzersterke Teuns en Martin zetten een bravourestukje neer. Het duo behield de hele tijd een voorsprong van een twintigtal seconden en ging in de finale ook sprinten voor de zege. Daarin liet onze landgenoot zich bijna verassen door zijn Franse medevluchters, maar in de laatste honderd meter kon de renner van Bahrain-Merida er toch nog overkomen. Dankzij zijn ritzege mag hij morgen ook starten in de gele leiderstrui, waar hij een voorsprong van drie seconden op Martin en twintig seconden op Fuglsang, die vandaag derde werd, verdedigt. De groep met Bardet verloor vandaag 31 seconden op de groep Froome.

Photo News

 “Dit is een heel speciale”, zei hij in het flashinterview. “Hier heb ik extreem lang op moeten wachten, bijna twee jaar, na mijn eindzege in de Arctic Race of Norway in augustus 2017. Nu win ik een rit in de Dauphiné en pak ik de gele trui, ongelooflijk. Dit is een heel mooie zege. Ik ben er heel blij mee.” Het werd een lastige rit in de Dauphiné, al meteen na de start regende het aanvallen. “Vanaf de start werd er stevig gekoerst, met enkele grote namen in de kopgroep en dus viel het in het peloton ook niet stil. Team Ineos reed heel hard om het te controleren en de ontsnapping niet te ver te laten rijden.”

Dylan Teuns klopt Guillaume Martin.
AFP Dylan Teuns klopt Guillaume Martin.

Toen de vluchters gegrepen waren, zag Teuns zijn kans schoon en reed hij weg met een nieuwe kopgroep. In die kopgroep zou Teuns het verschil maken met Guillaume Martin en wegrijden bergop op de laatste klim. “Hij was een goede medevluchter, op de steile stukken maakten we het verschil en hij bleef rijden tot het einde. In de finale was het man tegen man. Hij wou me nog even verrassen, maar gelukkig had ik nog iets in de benen en ik kon hem remonteren. Ik ben blij dat ik het af kon maken. Mijn eerste leeuwtje heb ik nu ook beet. Die leidersplaats wil ik met hand en tand verdedigen, maar we bekijken het dag per dag.”

Rituitslag (top 15)

1. Dylan Teuns (Bel/TBM)

2. Guillaume Martin (Fra/WGG) op 0:00

3. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:13

4. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:13

5. Michael Woods (Can/EF1) 0:13

6. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) 0:13

7. Petr Vakoc (Tsj/DQT) 0:13

8. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:13

9. Wout Poels (Ned/INS) 0:13

10. Adam Yates (GBr/MTS) 0:13

11. Chris Froome (GBr/INS) 0:13

12. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:44

13. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:44

14. Daniel Martin (Ier/UAD) 0:44

15. Steven Kruijswijk (Ned/TJV) 0:44

Dylan Teuns.
AFP Dylan Teuns.

Stand (top 10)

 1. Dylan Teuns (Bel/TBM)

2. Daniel Martin (Ier/UAD) op 0:03

3. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:20

4. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) 0:21

5. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:24

6. Michael Woods (Can/EF1) 0:24

7. Wout Poels (Ned/INS) 0:24

8. Chris Froome (GBr/INS) 0:24

9. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:24

10. Adam Yates (GBr/MTS) 0:24
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  maddens ik geef zeker geen negatieve beoordelingen naar VA toe maar dagelijks staat de krant er van vol , ondanks hij de laatste 2 jaar hij geen enkele wedstrijd van formaat nog kon winnen , Jonge renners die het wel kunnen zo als teuns , benoot e,a komen amper aan bod in de media

 • Urbain Schuermans

  deze overwinning heeft zoveel meer waarde dan de sprint van Hagen de dag voordien.Toch spreekt men er late rniet meer over.Het is allemaal zo relatief.Sprit etappes zijn demeest oneerlijke die bestaan.

 • Johan Maddens

  Isenborgs , Wout is 3 x WK met de pedalen en doet het met de pedalen meer dan behoorlijk op de weg ook . Weer een negatieve reactie in de richting van Van Aert .

 • Bert Vandijck

  Fantastische prestatie! Proficiat Dylan!!

 • Jacques Hillaert

  dikke proficiat