Duwwerk in ploegentijdrit breekt Movistar zuur op: BMC wint alsnog, Hermans leider

TDW
De Internationale Wielerunie (UCI) heeft ingegrepen na de veelbesproken ploegentijdrit van gisteren in de Ronde van Catalonië. Movistar wordt nu toch geschrapt als winnaar nadat gisteren was gebleken dat het Spaanse team valsgespeeld had door elkaar onder meer te duwen. Daardoor werd BMC nu uitgeroepen tot winnaar en is de Belg Ben Hermans de nieuwe leider.

Movistar had gisteren de ploegentijdrit van de 97e Ronde van Catalonië gewonnen en in eerste instantie werd José Joaquín Rojas daardoor leider. Na de aankomst moest de Spanjaard zijn leiderstrui wegens het geven van duwtjes aan ploeggenoten echter al snel afstaan aan ploegmaat Alejandro Valverde. Rojas kreeg net als Nelson Oliveira en Andrey Amador een tijdstraf.

BMC, dat op twee seconden eindigde van Movistar in de ploegentijdrit, was achteraf niet te spreken over de beperkte sanctie voor Movistar en was van oordeel dat - volgens de UCI-regels - de hele Movistar-ploeg gestraft moest worden. Wat volgde, was een heuse klucht over Franse en Engelse versies van het reglement, uiteindelijk besliste de wedstrijdjury dinsdagavond laat dat Movistar zijn zege behield.

Een dag later is het blijkbaar alweer anders en gaat de zege alsnog naar BMC. De hele Movistar-ploeg kreeg een tijdstraf en daardoor is Hermans de nieuwe leider. Hij start vandaag met de leiderstrui in de bergrit over 188,3 kilometer van Mataró naar La Molina.

UCI wil geen precedent scheppen

"We houden ons aan de toepassing van de regelgeving, namelijk artikel 44.2 dat elke renner van de betrokken ploeg in kwestie één minuut tijdstraf krijgt en de renners die geduwd werden of een duwtje gaven krijgen een boete", reageerde juryvoorzitter Ernesto Maggione. "We hebben lang overlegd gisteravond en een beslissing genomen, maar die passen we nu aan conform het reglement. De inbreuk is vastgesteld, de duwtjes waren er en dan moet je het reglement toepassen. Doen we dat niet, dan creëren we een precedent."

Kortom, de UCI wil voorkomen dat er discussie ontstaat over wat wel of niet duwen is of voordeel halen in een ploegentijdrit, waar ze in haar beslissing van dinsdagavond wel een interpretatie gaf en ze nu dus gewoon strikt het reglement toepast zoals dat op papier staat. "We willen niet dat er in de toekomst, bij een volgende ploegentijdrit, vragen kunnen rijzen. Het is een zware sanctie, maar één die we moeten respecteren", eindigde Maggione.

AFP

De Bie en Armee niet meer aan de start door voedselvergifting

En nog in de Ronde van Catalonië gaan de Belgen Sander Armée en Sean De Bie vandaag niet meer van start. Beide renners zijn ziek en kunnen de wedstrijd niet voortzetten, laat Lotto Soudal weten via Twitter.

"Ze komen niet aan de start omdat ze symptomen van voedselvergiftiging tonen sinds gisteren", schrijft de ploeg op Twitter. "Ik heb al betere nachten en dagen gekend in mijn leven", voegde De Bie daar nog aan toe.

De opgave is een tegenvaller voor Sean De Bie die dit jaar het geweer van schouders verandert en zich focust op de Waalse klassiekers. Door die ziekte ziet hij een goede voorbereiding door de neus geboord.