Druyts kan wereldtitel niet verlengen, Wild triomfeert op de scratch

PHOTO_NEWS
Kelly Druyts is er vandaag niet in geslaagd om haar wereldtitel op de scratch in het baanwielrennen te verlengen. De renster werd in het Franse Saint-Quentin-En-Yvelines zevende, na deklassering van een Française, en moest de zege aan de Nederlandse Kirsten Wild laten. Zij eindigde voor de Australische Amy Cure en de Canadese Allison Beveridge.

Tijdens de scratch moeten de rensters 40 ronden afleggen, goed voor 10 km. In de eerste negen ronden viel er weinig te beleven. Een Spaanse renster probeerde als eerste een ronde te pakken, maar ze bleef hangen en werd iets voor halfweg koers teruggegrepen.

Daarna was het de beurt aan topfavoriete Kirsten Wild om haar kans te wagen. Ze kreeg in haar zog nog drie andere rensters mee, maar ver raakten ze niet. Ondanks nog enkele uitvallen in het slot stevende het peloton af op een beslissende sprint. Op twee ronden van het eind zat Druyts nog in derde positie, maar ze zakte terug. Het was de Nederlandse Wild die overtuigend won, voor Cure en Beveridge, die weliswaar in de openingsfase ten val was gekomen maar opnieuw op de fiets sprong en nog brons haalde.

"Het is wat het is", aldus Druyts na afloop. "Op twee rondes van het eind zat ik nog perfect geplaatst, maar ik kwam daarna nog vol in de wind te zitten en verloor ook de concentratie een beetje door een valpartij in het slot. Op het eind kwam ik kracht tekort."

Druyts had immers gekozen voor een fiets met iets groter verzet. "Tja, dan werd het moeilijk om dat rond te krijgen op het eind", zei ze. "Nu goed, dat was een weloverwogen keuze. Die keuze hangt af van welk type renster je bent en hoe warm het is op de piste. Het is hier heel warm, dus dan kan je zo'n groter verzet nemen. Kijk, als uittredend wereldkampioene is het moeilijk op zo'n WK. Iedereen kijkt naar je, je moet in de scratch ook wringen en vechten voor elke plaats. Ik ben hier zevende, dat is nog altijd bij de top tien van de wereld, maar ik had natuurlijk op iets meer gehoopt."

AFP
GETTY
GETTY
GETTY

"Ik ben superblij. Ik heb nog nooit zo'n titel gewonnen, ook niet op de weg", vertelde Wild na afloop, die haar regenboogtrui met een brede glimlach in ontvangst nam.

Wild wachtte rustig haar kans af en toen er met nog drie rondes te gaan niemand in was geslaagd om weg te springen, voerde ze zelf het tempo op. In de sprint was ze daarna niet te passeren. "Tot aan de laatste tien rondes ging het best gemakkelijk, daarna had ik het zwaarder. Het is prachtig om dit te kunnen vieren met mijn familie erbij. Ik reken erop dat dit niet de laatste medaille is, die we hier pakken."