Dopingtest aanvechten is (te) dure zaak: De Vuyst beslist vandaag over mogelijke verdere stappen

Sofie De Vuyst.
Photo News Sofie De Vuyst.

“Ik ga er alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren.” Dat schreef Sofie De Vuyst (32) dinsdagavond, toen ze zelf het nieuws ­bekendmaakte dat bij een test op 18 september 2019 exogene steroïden in haar urine zijn gevonden.

De Vuyst nam de advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer onder de arm. Vandaag beslissen De Vuyst en haar raadsmannen over mogelijke verdere stappen. “We hebben een laboratorium-documentatiepakket ­nodig. Dat vragen we zeker op”, zegt ­Maeschalck. Bij De Vuyst zou niet-lichaamseigen testosteron zijn gevonden, maar dat kan ­Maeschalck niet bevestigen of ontkennen. “De volgende stap is dan dat we een B-analyse ­vragen.”

Dat laatste kost 2.500 euro. Voor het laboratorium-documentatiepakket moet De Vuyst 450 euro betalen. Maeschalck: “Dat maakt al 2.950 euro en dat is veel geld voor een vrouwelijke profwiel­renster.” Haar verdediging wordt dus een dure zaak en vandaag beslist De Vuyst of ze de positieve dopingtest wel of niet gaat aanvechten. 

Photo News3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric maier

    Luc; die 2950e is het standaardbedrag op papier maar in de praktijk loopt dat zeer snel op. Bovendien word het B-staal bij de mannen automatisch getest bij discussie, zonder kosten voor team en renner.Er is al 1% aftrek van de lonen voor dopinganalyses. Bij de vrouwen ook maar toch moeten ze zelf betalen. En, Maerschalck is een goed advokaat die de materie kent maar ook duur. In het verleden bewees UCI, TAS en WADA al dat hun ongelijk nooit toegegeven word bij mogelijke procedurefouten analyse

  • LUC VAN DER VEKEN

    Wat is nu 2.950€ voor uw naam te zuiveren? Peanuts zijn dat tov. verder door het leven te moeten stappen als dopinggebruikster.

  • Florent Marien

    Den Johnny vergeet er dan nog zijn prijskaartje bij te voegen!