Exclusief voor abonnees

Dopingprobleem steeds kleiner sinds 'Festina-Tour', vindt vorser Peter Van Eenoo: "Alleen nog gerommel in de marge"

Van Eenoo in het 'DoCoLab' in Zwijnaarde.
Florian Van Eenoo photonews Van Eenoo in het 'DoCoLab' in Zwijnaarde.
Chris Froome is vrijgesproken. En waar staat het wielrennen nu, twintig jaar na de Tour de Merde van 1998? Kijken we de komende drie weken naar een clean peloton? Dopingvorser Peter Van Eenoo gelooft van wel. "Als er nog een keer een epozaak komt, gaat het vaak over natuurlijke varianten in heel kleine doses."

In 1998 zat het hele peloton aan de epo. In 2008 werden Stefan Schumacher, Leonardo Piepoli, Riccardo Ricco, Bernard Kohl, Moses Dueñas en Manuel Beltran voor epogebruik uit de Tour gezet. In 2018 lijkt er alleen maar de salbutamolkwestie van Chris Froome over te blijven. En die is nu ook van de baan. Heeft de strijd tegen doping, twintig jaar later, een kwantumsprong gemaakt?

Peter Van Eenoo: "Dat hoop ik. Maar zeker kan ik dat pas over tien of twintig jaar zeggen. Als ik nu naar 2008 kijk, heb ik ook nog geen precies beeld van hoe de situatie toen was. Ik weet een aantal zaken, maar ik heb het gevoel dat ik het volledige plaatje nog niet ken. 2008 was een kanteljaar. De out-of-competitioncontroles en het bloedpaspoort werden ingevoerd. Nu hebben we ook het steroïdenpaspoort. En toch. In 2018 wordt er - hoe zal ik het zeggen? - door een aantal individuen nog altijd geflirt met de regels. Men zoekt de rand op. Een aantal medicaties is toegelaten, mits medisch attest. De vraag is dan: is dat medisch attest nodig, of wordt het misbruikt?"

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  goede analyse, echter werd er in de jaren 90 veel meer met puffers in het rond gestrooid dan de laatste jaren het geval is Dankzij de controles en meer wetenschappelijk bewijs dat het bij mensen zonder (inspanning)astma geen verschil maakt, is het misbruik van puffers sterk afgenomen.

 • Theo Smits

  Ik denk dat er teveel attesten zijn en dat diverse middelen nu beter gedoseerd kunnen worden gegeven( zoals mini epo) die bij controles niet meer zijn op te sporen.

 • Freddy van Puymbrouck

  Nog zo eentje die denkt dat hij slimmer is dan de grote ploegen met eigen artsen en specialisten die er alles aan doen om hun renners zo goed mogelijk te laten presteren.Hij moet zich geen illusies maken ze lopen jaren voor op hem en zijn er niet vies van om experimentele middelen te gebruiken waar nog geen enkele test voor is.Er wordt zelfs gesproken over genetische manipulatie wat uiteraard niet opspoorbaar is!!.