Dopingarts Michele Ferrari ontkent banden met Astana

AFP
De omstreden dopingdokter Michele Ferrari ontkent dat hij banden heeft onderhouden met de Kazachse wielerploeg Astana. "Dit is onzin van de media", schreef de Italiaanse arts op zijn website.

De krant La Repubblica meldde vorige week dat het Openbaar Ministerie in de Italiaanse stad Padua in een omvangrijk onderzoek naar de levenslang geschorste Ferrari een link heeft ontdekt met Astana. Het rapport is de vrucht van vier jaar onderzoek en is inmiddels overgemaakt aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Naast renners zouden ook triatleten, biatleten en atleten worden vernoemd in het lijvige dossier, waarin de figuur van Ferrari centraal staat.

Andere media suggereerden dat hij in november vorig jaar het trainingskamp van Astana zou hebben bezocht. Ook dat ontkent Ferrari met klem. "Wie het nieuws gepubliceerd heeft, zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden: ik hoop dat het Kazachse team de gepaste compensaties zal vragen voor de geleden schade." Hij geeft wel toe dat hij tot enkele jaren geleden samenwerkte met Astana-renners, onder wie huidig ploegleider en voormalig dopingzondaar Alexander Vinokourov. "Maar dat was geen geheim, we hadden nooit iets te verbergen en gingen naar trainingsplaatsen waar veel andere atleten waren", beweert Ferrari.

Astana kwam de voorbije maanden meermaals negatief in het nieuws met dopingverhalen. Zo testten liefst vijf renners van het Kazachse team positief. Volgende week beslist de UCI of Astana zijn licentie voor de WorldTour behoudt.