Warmtecamera veilig alternatief om motortjes in fietsen op te sporen

Hier nemen controleurs van de UCI de fiets van Greg Van Avermaet onder de loep na zijn overwinning in de Omloop
Photo News Hier nemen controleurs van de UCI de fiets van Greg Van Avermaet onder de loep na zijn overwinning in de Omloop
Wetenschappers van de onderzoeksgroep Op3Mech, verbonden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, hebben een warmtecamera ontwikkeld om motortjes in fietsen op te sporen. De camera is een veilig alternatief voor de toestellen op basis van X-stralen, die volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gevaarlijk zijn.

Tijdens het WK veldrijden van eind januari in Zolder werd een motortje in de fiets van Femke Van den Driessche gevonden. Sindsdien sturen de wielerbonden heel vaak controleurs naar wedstrijden om de fietsen na te kijken op zogenaamde mechanische doping - zie de bijgevoegde foto's. Aangezien de huidige procedure omslachtig is, denken de wielerbonden eraan toestellen op basis van X-stralen of röntgenstraling te gebruiken. Het FANC waarschuwde vorige week echter dat het gebruik van X-stralen gevaarlijk is en dat er strenge veiligheidsnormen gehanteerd moeten worden.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een techniek die gebruik maakt van de geproduceerde warmte van de motor. "Met een speciale warmtecamera kunnen we de motor detecteren", legt ingenieur Jeroen Peeters uit. "Op die manier kunnen valsspelers op heterdaad betrapt worden, ook tijdens de koers zelf. Zelfs als de motor na gebruik is uitgeschakeld, kan er nog steeds gedetecteerd worden dat er mechanische fraude in het spel is. De fiets hoeft zelfs niet aangeraakt te worden om vast te stellen of het spel eerlijk gespeeld wordt."

Ook tijdens de proloog van Parijs-Nice werden de fietsen getest op het elektronische hulpmiddel
Photo News Ook tijdens de proloog van Parijs-Nice werden de fietsen getest op het elektronische hulpmiddel