TAS behandelt beroep Johan Bruyneel op 2 maart

De 50-jarige Johan Bruyneel had in juni al laten weten naar het TAS te zullen stappen omdat hij de bevoegdheid van USADA en AAA betwist.
ANP De 50-jarige Johan Bruyneel had in juni al laten weten naar het TAS te zullen stappen omdat hij de bevoegdheid van USADA en AAA betwist.
Het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne buigt zich op maandag 2 maart over het beroep dat Johan Bruyneel aantekende tegen zijn schorsing van tien jaar in de dopingzaak rond Lance Armstrong. Dat bevestigt het TAS op zijn website.

Bruyneel werd in april 2014 voor tien jaar geschorst door de Amerikaanse arbitrageorganisatie AAA. De sanctie, die met terugwerkende kracht inging vanaf 11 juni 2012, was een uitloper van het grootschalige onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA tegen Armstrong, van wie Bruyneel jarenlang de ploegleider was. 'The Boss' werd in 2012 zelf levenslang geschorst voor zijn dopinggebruik. Hij moest ook zijn zeven Tourzeges inleveren.

"Nooit lid USA Cycling"
De 50-jarige Bruyneel had in juni al laten weten naar het TAS te zullen stappen omdat hij de bevoegdheid van USADA en AAA om over hem te oordelen betwist. "Ik ben een Belg en woon in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben nooit lid geweest van USA Cycling, noch heb ik ooit een document ondertekend dat USADA of AAA autoriteit over mij zou geven", zo reageerde Bruyneel op zijn schorsing, waardoor hij tot 2022 geen functie meer mag uitoefenen in de sportwereld.

Lange schorsingen
Naast Bruyneel kregen ook toenmalig ploegdokter Pedro Celaya en teamtrainer Jose 'Pepe' Marti lange schorsingen van acht jaar opgelegd. Het duo staat, met terugwerkende kracht, aan de kant tot 11 juni 2020. Ook zij stapten naar het TAS en zullen zich op 2 maart mogen verdedigen.

Overigens zal het TAS op 2 maart ook het beroep behandelen dat het Wereldantidopingagentschap WADA aantekende in deze zaak. Het WADA vraagt langere straffen voor Bruyneel, Celaya en Marti.

EPA
GETTY
AFP