Santambrogio: "Nam testosteron wegens erectiestoornissen"

AP
"Ik heb niets te verbergen. Ik nam testosteron wegens erectiestoornissen", reageerde de Italiaanse wielrenner Mauro Santambrogio bij Cyclingnews.com op zijn positieve dopingcontrole. "Mijn vriendin en ik willen een kind en ik blijk vruchtbaarheidsproblemen te hebben."

De Internationale Wielerunie UCI maakte vandaag bekend dat de 30-jarige Santambrogio op 22 oktober bij een antidopingtest buiten competitie positief testte op het gebruik van testosteron. Santambrogio zat toen nog een schorsing van achttien maanden uit omdat hij tijdens de Giro 2013 op het gebruik van EPO betrapt werd. Die schorsing liep op 2 november af.

"Mijn uroloog schreef me Andriol (productnaam voor testosteron) voor. Ik heb de antidopinginspecteurs dan ook verteld dat ik dat product al drie maanden gebruikte", verklaarde Santambrogio. "Nadien heb ik ook een UCI-dokter op de hoogte gebracht. Hij vertelde me dat met de omstandigheden rekening gehouden zou worden. Ik had dan ook niet gedacht dat dit als een positieve test beschouwd ging worden. Van de UCI hoorde ik ook niets meer, tot vandaag."

"Op het ogenblik van de controle had ik geen licentie en wist ik niet eens of ik ooit nog wel zou koersen. Pas op 28 oktober was er een eerste contact met Amore e Vita, waarbij ik twee dagen later een contract tekende. Ik was van plan pas in juli 2015 terug te keren. Eerst wou ik die kinderwens vervullen en daarom startte ik de behandeling. Ik wist dat ik ten vroegste in februari zou moeten koersen. Uit die testosteronkuur zou ik dan geen enkel voordeel meer halen."

"Een tegenexpertise hoef ik niet. Ik weet goed genoeg wat er in mijn lichaam zit. Wel zal ik proberen mijn onschuld te bewijzen, maar als de UCI me een comeback weigert, zal ik me daar bij neerleggen. Ik heb niemand proberen te bedriegen, ik probeerde alleen maar vader te worden."

Helemaal waterdicht is de uitleg van Santambrogio niet. Hoewel het natuurlijke testosteron noodzakelijk is voor de vruchtbaarheid van een man, heeft het synthetische Andriol als ongelukkige bijwerkingen dat het de spermaproductie vermindert en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken.