Oud-wereldkampioen Alessandro Ballan is twee jaar geschorst

Alessandro Ballan
AP Alessandro Ballan
De Italiaanse wielrenner Alessandro Ballan, de wereldkampioen van 2008, is vandaag door het Italiaans olympisch comité (CONI) voor twee jaar geschorst.

De 34-jarige Ballan, die uitkomt voor BMC, wordt gestraft op basis van artikel 2.2 van de WADA-code. Die stelt dat een renner kan worden gesanctioneerd na "gebruik of poging tot gebruik van een verboden substantie". De schorsing van Ballan gaat in vanaf vandaag en loopt tot 16 januari 2016.

De Italiaan, ex-laureaat van de Ronde van Vlaanderen, wordt geschorst voor zijn aandeel in de dopingzaak van Mantova. In 2008 en 2009, toen de renner het shirt van Lampre droeg, zou Ballan zich samen met een rist andere toenmalige ploegmaats schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van bloeddoping.

Ballan, wiens carrière al een hele tijd in het slop zit, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem werd hij behandeld met ozontherapie om zo sneller te herstellen van het cytomegalovirus.

Apotheker Guido Nigrelli en arts Fiorenzo Egeo Bonazzi kregen ook een sanctie van het CONI voor hun rol in het schandaal. Nigrelli kreeg een levenslange schorsing, Bonazzi is vier geschorst.

BELGA