Nederlandse klassieker weert vanaf nu dopingteams: hallo UCI?

EPA
Wielerploegen met een dopingverleden zijn niet meer welkom bij de Arnhem Veenendaal Classic (1.1). De organisatie van de Nederlandse klassieker kwam vandaag met dit krachtige statement naar buiten uit onvrede over het besluit om een licentie voor de WorldTour te verstrekken aan Astana, een ploeg met vijf recente dopinggevallen.

De Arnhem Veenendaal Classic weert teams die in de afgelopen twee jaar meer dan drie dopinggevallen hebben gekend. "We hebben als organisatie met verbazing kennisgenomen dat Astana een licentie heeft gekregen van de Internationale Wielerbond UCI. Er zijn veel renners, ploegen en organisaties die dag in, dag uit strijden om de wielersport schoner en geloofwaardiger te maken, maar de UCI heeft daar blijkbaar geen boodschap aan", aldus koersdirecteur Thijs Zonneveld.

"Als vijf positieve gevallen in één seizoen en concrete aanwijzingen voor nauwe banden met de beruchte arts Michele Ferrari niet eens genoeg zijn voor verder onderzoek, dan houdt het op. Het signaal dat de UCI afgeeft met de licentieverstrekking, is niet het signaal waar wij als organisatie achter staan", klinkt het nog.

De eerstkomende editie van de Arnhem Veenendaal Classic is op 21 augustus 2015. Dit jaar ging de zege er naar Yves Lampaert. De 23-jarige West-Vlaming was in 2014 nog in dienst bij Topsport Vlaanderen-Baloise, maar rijdt de volgende twee jaar voor Etixx-Quick.Step.