Lance Armstrong koopt proces af en ontloopt zo schadeclaim van 100 miljoen dollar

Nieuws over de dopingzaak rond Lance Armstrong (46): de Amerikaan betaalt een minnelijke schikking van vijf miljoen dollar in de rechtszaak die tegen hem werd aangespannen na zijn dopingbekentenissen. Dat meldt de New York Times. 

Er hing Armstrong een schadeclaim van 100 miljoen dollar boven het hoofd, maar dat proces heeft hij dus afgekocht. Floyd Landis, zijn ex-ploegmaat bij US Postal die de zaak tegen hem aanspande, krijgt een kwart van de vijf miljoen dollar die Armstrong afdokt om zijn proces af te kopen.

Lance Armstrong bekende begin 2013 op televisie bij Oprah Winfrey dat hij op grote schaal doping had gebruikt in zijn wielercarrière. Hij werd daarna levenslang geschorst en moest onder meer zijn zeven Tourzeges inleveren.

De Amerikaanse overheid sloot zich aan bij de rechtszaak die Floyd Landis al in 2010 aanspande. Landis raakte door doping zijn Tourzege van 2006 kwijt en wees Armstrong aan als de kwade genius. Het duurde echter jaren voordat de Texaan tot bekentenissen overging.

REUTERS

"Veel om naar uit te kijken"

De gevallen wielerheld die onlangs zijn huis in Austin voor 7,5 miljoen dollar te koop zette, reageerde opgelucht op de juridische overeenkomst. "Ik ben blij dat deze zaak is opgelost en dat ik verder kan gaan met mijn leven", liet hij weten in een verklaring. "Ik verheug me op de vele geweldige dingen in mijn leven: mijn vijf kinderen, mijn vrouw, mijn podcast, enkele spannende schrijf- en filmprojecten, mijn werk als een overlevende van kanker en mijn passie voor sport en competitie. Er is veel om naar uit te kijken."

Armstrong blijft van mening dat de rechtszaak tegen hem "ongegrond en oneerlijk" was. "Niettemin heb ik sinds 2013 geprobeerd de volledige verantwoordelijkheid voor mijn fouten op me te nemen en waar mogelijk te compenseren."

AP55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henny Wensveen

  Geef het volk brood en spelen. Zo was het en zo is en blijft het. Men moet dan niet gaan huilen als de toneelspelers van die spelen iets anders gebruiken dan brood om aan de sensatiezucht van het volk te voldoen. Die 95 miljoen die resteert? Kleinbier vergeleken bij de vele miljarden die multinationals ieder jaar aan belastinggeld ontduiken. Welterusten.

 • mike milan

  Beste ronderijder aller tijden:THE Boss Wat is het verschil met nu...ze rijden nog 5 km/ Hr sneller.

 • Marcus Camps

  Landis, een dopingzondaar die een schadevergoeding krijgt van een andere dopingzondaar. Wat een zever. Stond erbij op homerische rit naar Morzine, schuim op de mond, totaal gedrogeerd.

 • Jules Phillips

  Met Geld koop je de boter nietwaar?,die zal ermee lachen in zijn vuist, 95 in de pocket en verder doen met liegen en bedriegen sukkelaar.

 • Jacques Delalieux

  Dan toch klassenjustitie ?? Wie het kan betalen krijgt vermindering van straf. Wie niet kan betalen draait op voor de volle pot.