Lance Armstrong is olympische medaille kwijt

GETTY
Lance Armstrong is zijn olympische medaille van de Spelen in Sydney kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de gevallen wielergod gevraagd zijn bronzen plak in te leveren, zo bevestigt een IOC-woordvoerder aan verschillende media.

"Wij hebben Armstrong per brief gevraagd de medaille terug te sturen. Deze beslissing werd al voor Kerstmis genomen maar we wachtten op bevestiging van de UCI dat hij niet in beroep was gegaan tegen zijn diskwalificatie." De UCI schrapte al de resultaten van Armstrong sinds 1 augustus 1998 en schorste hem levenslang na het bekendraken van het USADA-rapport. De Amerikaan had vervolgens 21 dagen de tijd om in beroep te gaan maar deed dat niet.

Lance Armstrong won op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney brons in het tijdrijden achter de Rus Viatcheslav Ekimov (goud) en de Duitser Jan Ullrich (zilver). De Spanjaard Abraham Olano werd achter Armstrong vierde, maar de kans is klein dat hij alsnog het brons krijgt. Het IOC houdt de derde plaats zo goed als zeker vacant, zoals het eerder ook al deed bij de medailles die werden afgenomen bij de eveneens wegens doping geschorste Amerikaanse sprintster Marion Jones.

Vannacht wordt het veelbesproken interview uitgezonden dat Lance Armstrong maandag aan Oprah Winfrey gaf. Heel waarschijnlijk zal de 41-jarige Texaan daarin voor het eerst toegeven dat hij tijdens zijn carrière verboden middelen heeft gebruikt.

GETTY
GETTY
AFP