Kost babymedicijn Laurens Sweeck twee jaar schorsing?

Laurens Sweeck zondag in actie tijdens de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle.
PHOTO_NEWS Laurens Sweeck zondag in actie tijdens de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle.
De zaak rond 'ozondokter' Chris Mertens lijkt nare gevolgen te krijgen voor Laurens Sweeck, 21-jarig veldrittalent van Corendon-Kwadro. Volgens de antidopingcommissie heeft Sweeck, Belgisch kampioen en vicewereldkampioen bij de beloften, het babymedicijn Vaminolact ingespoten gekregen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sweeck geeft toe dat hij op voorschrift van Mertens het product gebruikt heeft, maar dat hij het alleen -tot vijf keer toe- heeft opgedronken. Er hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Vaminolact is een product dat ontwikkeld is als medicijn voor baby's: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren kinderen worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Het product staat niet op de dopinglijst, maar toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. "Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk", zo luidt het.

De zaak kwam aan het licht na een huiszoeking bij dokter Chris Mertens, de spilfiguur in de ozonzaak waarin de namen van heel wat sporters circuleren waaronder die van Laurens Sweeck. Bij een huiszoeking bij de dokter zijn infusen Vaminolact aangetroffen met bloedresten in. Sweeck stond evenwel DNA af en er was geen match tussen zijn bloed en de infusen met bloedresten. "En zelfs als Sweeck zich had laten injecteren", zegt advocaat Maeschalck, die Sweeck verdedigt, valt hem niets aan te wrijven. "Van een toegelaten product mag maximaal 50 milliliter in een tijdspanne van zes uur worden ingespoten. Tel uit: met enkele eetlepels kom je daar lang niet aan", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Op 10 maart weet Laurens Sweeck of en hoe lang hij geschorst wordt. Tom Meeusen en Bart Wellens, twee andere veldrijders die worden genoemd in de zaak, moeten voor de wielerbond verschijnen omdat ze prof zijn.

PHOTO_NEWS