Kittel: "Riis en Vinokourov belasten hun sport"

Marcel Kittel.
BELGA Marcel Kittel.
Volgens Marcel Kittel is het niet goed voor het imago van de wielersport dat oud-renners met een dopingverleden nog steeds actief zijn als teambazen. De Duitse sprinter van Giant-Shimano spreekt in een interview met de Frankfurter Allgemeine met name over Alexandre Vinokourov, die het voor het zeggen heeft bij Astana, en Saxo-Tinkoff-manager Bjarne Riis.

"Mensen als Vinokourov en Riis hebben een voorgeschiedenis en trekken de aandacht met name in Duitsland steeds weer richting doping", zei Kittel. "Zij zorgen ervoor dat de wielersport continu verdacht is. Zij belasten hun sport."

Kittel en landgenoten als Tony Martin en John Degenkolb spreken zich nadrukkelijk uit tegen doping, maar hebben zich niet aangesloten bij de actie van het Duitse antidopingbureau NADA onder de naam 'Alles geven, niets nemen'. De renners kunnen zich er niet in vinden dat ook bokser Vladimir Klitschko als boegbeeld voor de campagne wordt gebruikt. "Als hij meedoet terwijl hij geen dopingcontroles ondergaat in trainingsperiodes, doen wij niet mee. Dan is deze campagne ongeloofwaardig", aldus Kittel.

AP