Johan Bruyneel: "Greg LeMond was een klootzak"

AFP
De vuile oorlog tussen Johan Bruyneel en Greg LeMond gaat onverminderd voort. In 'Humo' reageert Bruyneel op verdachtmakingen door LeMond dat Lance Armstrong mechanische fraude zou hebben gepleegd bij het behalen van zijn zeven Tourzeges. Vergeefse moeite, zegt Bruyneel. "Ze mogen proberen tot het jaar 3000: ze zullen geen mechanische doping vinden."

Johan Bruyneel spreekt. En dat is nieuws. Sinds de publicatie van het USADA-rapport over dopingpraktijken van Lance Armstrong en sinds de publieke dopingbekentenis van Armstrong bij Oprah Winfrey, hult de ex-ploegleider zich in stilzwijgen. Nu reageert hij toch op de uitzending vorige week van CBS 60 Minutes waarin op zoek gegaan wordt naar mechanische fraude in het topwielrennen.

Programmamakers bouwden een elektrische motor in een Trek-fietsframe van het type waarmee Armstrong in 1999 de Tour won. Dat gebeurde op aangeven van Greg LeMond. De suggestie was dat US Postal het elektrische motortje gebruikte, dat ze voor twee miljoen euro zouden hebben gekocht van de Hongaarse uitvinder Istvan Varjas. Voor die twee miljoen euro moest Varjas tien jaar lang zwijgen en mocht hij zijn uitvinding aan niemand anders verkopen.

Greg LeMond.
AFP Greg LeMond.

Bruyneel: "Belachelijk, want ze gebruikten technologie uit 2016. Batterijen uit 1999 krijg je niet weggewerkt in een fietsframe: die zijn veel te groot." Dat heeft hij van mensen die er iets van kennen, zegt hij nog.

LeMond heeft een Armstrong-obsessie, aldus Bruyneel. "Dat is niet normaal." Alles gaat terug op de beslissing van Trek om de productie van LeMond-fietsen stop te zetten. Dat kwam na kritiek van LeMond op de tweede Tourzege van Armstrong. Volgens LeMond was het Armstrong die er bij Trek op aandrong om de LeMond-fietsen af te stoten. Bruyneel ontkent: "Lance heeft nooit inspraak gehad in commerciële beslissingen (van Trek, red.)."

De ex-ploegleider haalt nog één keer uit naar LeMond. "LeMond deed er vroeger alles aan om sympathiek over te komen. In het wielermilieu weet iedereen dat hij niet zo beminnelijk is. LeMond was een klootzak."