Froome miste dopingcontrole

REUTERS
Nog negen dagen tot de Tour, maar favoriet Chris Froome is de criticasters nu al voor. In een uitgebreid gesprek met uw krant houdt de Tourwinnaar van 2013 een warm pleidooi voor een schone wielersport. Daaruit bleek dat de renner van Sky dit jaar een dopingcontrole heeft gemist toen hij op vakantie was in Italië. "Frustrerend."

De 30-jarige Brit van Team Sky blameerde deels zichzelf en deels het hotel waar hij verbleef. "Ik had een korte vakantie geboekt voor Michelle en mezelf in een exclusief hotel in Italië. Die ochtend stonden de dopingcontroleurs om zeven uur 's morgens in de lobby. Maar het hotelpersoneel weigerde het nummer van onze kamer door te geven. Ze lieten ook niet toe dat er gebeld werd. Niemand mocht de klanten storen. Toen we om half negen 's morgens naar het ontbijt gingen, kreeg ik het nieuws te horen over de gemiste controle. Dat was erg frustrerend. Maar uiteindelijk is het wel mijn verantwoordelijkheid. Ik had het hotelpersoneel moeten inlichten dat ik kon getest worden. Ik ben al in alle hotels ter wereld getest. Dit zal me niet meer overkomen."

AFP

2010
In 2010 miste de renner al een keertje een dopingcontrole. "Ik was voor mijn wekker wakker, ik ging vroeg trainen en ik vergat dat ik andere uren had opgegeven in mijn whereabouts. Ik ben zeven jaar profwielrenner, ik krijg zo'n tachtig controles per jaar. Elke keer ik nu het huis verlaat, vraag ik me af of alles wel geregeld is met mijn whereabouts." Het wereldantidopingagentschap (WADA) stelt dat een sporter met onmiddellijke ingang twee jaar wordt geschorst als hij binnen twaalf maanden tot drie keer toe een dopingcontrole mist.

TDW

"Hooguit 5% nog aan doping"
Froome had het in het interview in onze krant onder meer ook nog het aantal dopinggebruikers. "Minder dan vijf procent zit aan de doping. Als het meer is, vind ik dat choquerend. Noem me optimistisch. Maar ik geloof niet dat ik zou kunnen presteren zoals ik nu presteer wanneer er nog renners in het peloton zijn die zich doperen."

LEES MEER OVER FROOMES MENING OVER DOPING EN DE TOUR IN HET LAATSTE NIEUWS, HIER OOK DIGITAAL VERKRIJBAAR