Ex-renner Zaballa negen maanden geschorst wegens doping

Zaballa won in 2005 de Classica San Sebastian.
photonews Zaballa won in 2005 de Classica San Sebastian.
De Spaanse ex-renner Tino Zaballa, die in 2005 de Clasica San Sebastian won, is negen maanden geschorst omdat hij in de Ronde van Asturië 2010 positief testte op het dopingmiddel efedrine. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI bevestigd aan de website cyclingnews.

"De Spaanse wielerbond RFEC heeft Tino Zaballa voor negen maanden geschorst, de UCI heeft die schorsing aanvaard", bevestigde UCI-woordvoerder Enrico Carpani.
 
De 33-jarige Zaballa, wiens naam ook genoemd werd in Operacion Puerto, kondigde eerder dit jaar zijn afscheid van het wielrennen aan. Hij was elf jaar lang prof en won in 2005 de Clasica San Sebastian toen hij voor het niet onbesproken Saunier-Duval reed. Een jaar daarvoor had hij zijn eerste grote succes geboekt met ritwinst in de Vuelta. In 2006-2007 kwam hij uit voor Caisse d'Epargne, daarna volgden passages bij kleinere teams met Miche-Guerciotti vorig jaar als zijn laatste ploeg.
 
Zaballa zou in 2010 ook de Ronde van Asturië, waarin hij later positief bleek, winnen. In 2011 werd hij tweede in de Spaanse rittenkoers.
 
Behalve de schorsing van Zaballa bevestigde de UCI ook de tweejarige schorsing van vier Braziliaanse renners. "De Braziliaans wielerbond heeft Wagner Alves, Elton Silva, Flavio Reblin en Tiago Damasceno voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik," aldus nog Carpani. "De UCI geeft geen verdere informatie over beide zaken", besloot hij.