Ex-renner Danny Nelissen: "Geert Leinders gaf me EPO"

Danny Nelissen in 1997.
UNKNOWN Danny Nelissen in 1997.
De Nederlandse oud-wielrenner Danny Nelissen heeft vandaag voor de camera van de Nederlandse televisiezender RTL4 toegegeven als renner van Rabobank in 1996 en 1997 het verboden middel EPO te hebben gebruikt. De 42-jarige Nelissen zei een van de anonieme getuigen te zijn in het artikel van vandaag in de Nederlandse krant NRC Handelsblad waarin staat dat er bij de inmiddels opgedoekte wielerploeg meteen vanaf het begin sprake was van dopinggebruik. De Belgische ploegdokter Geert Leinders zou hem de EPO toegediend hebben.

"Ik ben een van die getuigen en bevestig dat het verhaal klopt. In de Tour van 1996 en 1997 heb ik EPO gebruikt. Ik kreeg het toegediend door ploegarts Geert Leinders", aldus Nelissen.

Leinders, ploegdokter bij Rabobank van 1996 tot 2009, werd eerder al door Levi Leipheimer "een dopingarts" genoemd. In oktober beëindigde het Britse Sky de samenwerking met Leinders.

Te veel vernedering
Nelissen, tegenwoordig werkzaam bij Eurosport, werd in 1995 "zonder doping" wereldkampioen bij de amateurs. Als prof bleek er in 1996 moeilijk op te boksen tegen buitenlandse overmacht. "We werden uitgelachen, vernederd. De ploegleiding vond ons watjes, we moesten wat doen", verklaarde Nelissen de introductie van het verboden wondermiddel bij de Nederlandse ploeg. "Ik heb het nooit zelf hoeven kopen, dat was een ploegissue. Ik weet niet hoe dat later is gegaan."

Nelissen verklaarde nooit andere renners van de ploeg EPO te hebben zien gebruiken. "Dat deed je alleen, met de ploegarts." Er moest brood op de plank komen, was zijn argument toevlucht te zoeken tot het middel. "Ik had geen diploma. Ik was bang dat ik mijn vrouw en kinderen niet zou kunnen onderhouden. Dat heeft me ertoe bewogen."