Armstrong verliest rechtszaak van 10 miljoen dollar

GETTY
EX-wielrenner Lance Armstrong en US Postal, destijds sponsor van het team van Armstrong, moeten verzekeringsmaatschappij SCA Promotions een schadevergoeding van 10 miljoen dollar (8,83 miljoen euro) betalen. Dat verdict velde een Texaanse rechtbank vandaag.

Een driekoppig panel oordeelde met twee stemmen tegen één in het nadeel van de 43-jarige Armstrong. SCA Promotions was naar de rechtbank gestapt om de bonus te recupereren die het bedrijf Armstrong uitkeerde voor zijn zesde tourzege in 2004. Die bonus ontving Armstrong pas in 2006. SCA Promotions had destijds immers al een rechtszaak aangespannen na dopingbeschuldigingen aan het adres van Armstrong in David Walsh' boek LA Confidentiel. SCA verloor die rechtszaak en moest niet alleen de bonus van 5 miljoen dollar betalen, maar ook nog eens 2,5 miljoen dollar aan gerechtskosten. Nadat Armstrong in 2012 van zijn voetstuk viel en in 2013 overging tot dopingbekentenissen vroeg SCA om de oude rechtszaak te heropenen. In februari 2014 gebeurde dat ook.

"Dit is de hoogste schadevergoeding aan een individuele persoon opgelegd in de geschiedenis van de Amerikaanse rechtspraak", toonde SCA-voorzitter Bob Hamman zich tevreden. "Het is moeilijk te bevatten hoeveel schade ons bedrijf geleden heeft door Armstrongs web van leugens. Dit is een stap in de goede richting om die schade te herstellen."

Volgens SCA heeft Armstrong nog voor de uitspraak al aangegeven dat hij nooit 10 miljoen dollar zou betalen. Daarom werd maandag bij een rechtbank in Texas al een nieuwe zaak aangespannen om de betaling dwingend te maken. In Dallas werden bovendien al bijkomende schadeclaims tegen Armstrong en manager Bill Stapleton ingediend. "Ons dispuut met Armsrong is nog lang niet over", bevestigde SCA Promotions.

EPA