"Topspurter Kittel verdachte in bloedtransfusiezaak"

photo_news
De Duitse topspurter Marcel Kittel (23) komt in moeilijk vaarwater. Volgens de Duitse televisiezender ARD zou de spurtbom van Team 1t4i, voorheen Skil-Shimano, zich mogelijk bezondigd hebben aan een bloedtransfusie. Alles zou draaien rond dokter Andreas Franke, de spilfiguur in deze zaak en aan de slag in het olympisch centrum van Erfurt. Naast Kittel worden ook onder meer Claudia Pechstein en atleet Nils Schumann verdacht.

ARD maakt zich sterk dat er gebruik is gemaakt van een nieuwe methode. Het bloed zou bewerkt zijn met UV-stralen alvorens het terug in het lichaam werd ingebracht. Eerder deze maand liet het Duitse antidopingagentschap NADA al één naam vallen: de 22-jarige Duitser Jacob Steigmiller van het Continentale Thüringer Energie Team. Een kleine garnaal, maar de grote vis zou dus wel eens Kittel kunnen zijn.

Thüringer Energie Team

Kittel, ex-Thüringer Energie Team, schoot dit jaar als een komeet naar de top. In zijn debuutseizoen op het hoogste niveau won hij meteen vier ritten in de Ronde van Polen en was hij de snelste in de zevende rit van de Vuelta. Daarnaast zegevierde hij in de Delta Tour Zeeland, de ProRace in Berlijn en pakte hij vier ritzeges in de Vierdaagse van Duinkerken. Ook het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp zette Kittel - ook bij de beloften een topper - op zijn palmares.

Bij het ProContinentale Team 1t4i is niemand bereikbaar voor commentaar. De Nederlandse ploeg staat in het peloton gekend om zijn felle dopingstrijd. Het voormalige Skil-Shimano investeerde dit jaar fors in zijn kern: met John Degenkolb haalde het een ander Duits supertalent binnen. Hij kwam over van het verdwenen HighRoad. (hlnsydney/dea)

Photo News
ap