"Maffia dwong dokter om bloedstalen van Pantani in Giro van 1999 te vervalsen"

photo_news
De Camorra, de Napolitaanse maffia, heeft de bloedstalen van Marco Pantani in de Giro van 1999 vervalst. Dat blijkt uit de resultaten van nieuw gerechtelijk onderzoek die gisteren zijn vrijgegeven. Pantani stond in 1999 op het punt de Ronde van Italië te winnen toen hij op de voorlaatste dag uit koers werd gezet wegens een te hoge hematocrietwaarde. De Camorra had grote belangen bij een uitsluiting van 'Il Pirata'. De maffiosi zouden bij illegale gokpraktijken miljoenen verliezen als Pantani dat jaar de eindzege zou pakken. Een vervalsing van Pantani's bloedstalen moest hen voor de ondergang behoeden. Zo geschiedde.

Renato Vallanzasca, een berucht lid van de Camorra, vormt de spilfiguur in deze nieuwe wending in de affaire-Pantani. Vallanzasca schreef eerder al in zijn biografie dat een ander clanlid, die samen met hem in 1999 in de cel zat, hem adviseerde om tijdens de Giro van dat jaar al zijn geld op de rivalen van Pantani te zetten. "Vertrouw me, hij haalt Milaan niet. Ik wil je zelfs geld lenen. Als je verliest, hoef je het niet terug te betalen", zei de man tegen Vallanzasca. Het openbaar ministerie in het Italiaanse Forli las mee en besliste het onderzoek te heropenen.

De onderzoekers ontdekten zo dat de maffiosi er alle belang bij hadden dat Pantani de Giro in 1999 niet zou winnen. Een eindzege van 'Il Pirata' zou hen immers miljoenen aan gokgeld kosten. Pantani voortijdig uit de wedstrijd halen, bleek dé oplossing. La Gazzetta dello Sport kon het gerechtelijk dossier inkijken en kwam daaruit te weten dat enkele clanleden een dokter afdreigden. De arts werd gedwongen de bloedstalen van Pantani te vervalsen, zodat die positief zou testen. Zo gebeurde ook. Pantani's hematocrietwaarde bedroeg na een controle 52, twee eenheden hoger dan de toegestane 50.

"Ze hebben hem erin geluisd"
Vallanzasca vertelde het hele verhaal aan een magistraat, maar uit schrik voor represailles gaf hij de identiteit van zijn celgenoot niet vrij. De speurders gingen op onderzoek en ontdekten maanden later wie de man was. Hij werd langdurig ondervraagd en bevestigde het verhaal van Vallanzasca. Het Italiaanse tv-programma Studio Sport pakte gisteravond uit met een opname van een telefoongesprek waarin de man de aantijgingen van Vallanzasca bevestigt. "De Camorra heeft Pantani de Giro doen verliezen", luidde het. "Zijn dopingstalen werden veranderd en daardoor testte hij positief. Dit is wat iedereen moet weten, en zeker de moeder van Pantani. Iemand moet het haar vertellen."

Niet lang na de uitzending kreeg Pantani's moeder Tonina het nieuws te horen. Tonina beweerde altijd dat zonder Campiglio, waar Pantani uit koers werd gezet, er ook geen Rimini (de Italiaan werd er vijf jaar later dood aangetroffen in een hotelkamer, red.) zou geweest zijn. "Vandaag is gerechtigheid geschied", zei de vrouw in een eerste reactie. "Eindelijk heeft er iemand goed werk geleverd. Marco krijg ik er niet door terug, maar mijn zoon heeft wel zijn waardigheid teruggekregen. Deze woorden doen mij pijn. Ze bevestigen wat Marco altijd heeft beweerd. Mijn jongen was onschuldig, ze hebben hem er ingeluisd."

Omdat de zaak intussen strafrechtelijk is verjaard, bekijken de advocaten van de familie Pantani wat er nog mogelijk is voor de burgerlijke rechter en de sportrechtbank.

photo_news