"Bjarne Riis wist van doping in CSC-ploeg, maar deed niks"

AFP
Voormalig teambaas Bjarne Riis was op de hoogte van het dopinggebruik in zijn CSC-ploeg, maar deed er niks tegen. Dat is de belangrijkste conclusie bij een grootschalig dopingonderzoek in Denemarken.

In het vandaag gepubliceerde rapport geven Riis en ook de ploegleiders Johnny Weltz en Alex Pedersen toe dat zij weet hadden van het dopinggebruik binnen hun team. Weltz zegt zelfs dat hij beslist had om doping te verstrekken aan zijn renners. Het trio kan niet meer gestraft worden omdat de feiten inmiddels verjaard zijn. In 2007 bekende Riis al dat hij als renner in 1996 de Tour de France met behulp van doping had gewonnen. Tussen 1993 en 1998 gebruikte hij EPO. Omdat de verjaringsperiode van acht jaar was verstreken, kon Riis ook toen niet meer gestraft worden.

Bjarne Riis.
EPA Bjarne Riis.

Onaanvaardbaar
"Riis heeft als manager in ieder geval kennis gehad van het dopinggebruik van zijn renners. Maar hij slaagde er niet in om in te grijpen. Dat is volstrekt onaanvaardbaar", concludeert Anti Doping Denemarken (ADD) in zijn rapport. "Riis had als leider van de ploeg een bijzondere verantwoordelijkheid en een verplichting om te handelen. Naar onze mening heeft hij dat niet gedaan."

Voor het Deense dopingrapport werden 50 mensen uit Denemarken en andere landen ondervraagd. In maart van dit jaar werd Riis ontslagen als ploegleider van Tinkoff-Saxo. Slechte prestaties van het team werden als reden opgegeven door eigenaar Oleg Tinkov.