Deze prachtige beelden haalden het fotoboek van Quick.Step Floors en fotograaf Sigfrid Eggers zelfs niet: “Een drama om te moeten kiezen”

Philippe Gilbert na Parijs Roubaix. Hij heeft zich net gedoucht in de oude douches van de velodrome en is heel bewust in het hokje gaan zitten van Johan Museeuw. “Voor mij was dit een enorm mooi moment om daar in die mythische ruimte met een groot kampioen te staan”, blikt fotograaf Sigfrid Eggers terug.
Sigfrid Eggers. Philippe Gilbert na Parijs Roubaix. Hij heeft zich net gedoucht in de oude douches van de velodrome en is heel bewust in het hokje gaan zitten van Johan Museeuw. “Voor mij was dit een enorm mooi moment om daar in die mythische ruimte met een groot kampioen te staan”, blikt fotograaf Sigfrid Eggers terug.
Eén jaar lang volgde fotograaf Sigfrid Eggers het Quick.Step Floors-team op de voet. Zijn werk deelde Eggers in het prachtige fotoboek ‘The Wolfpack: 365 days on the road’, een uitgave van Kannibaal (35,5 euro). Dat Eggers na het superseizoen van Patrick Lefeveres troepen materiaal genoeg had om zijn 240 pagina’s te vullen, is volgens de fotograaf een understatement.

“Het was een drama. Ik heb zóveel fantastische beelden niet kunnen gebruiken in het boek”, aldus de fotograaf. “Ik heb de ploeg van begin december 2017 tot eind september 2018 zeer regelmatig gevolgd. In totaal zeker rond de zeventig dagen. Als je dan weet dat ik per dag makkelijk 1.000 foto’s heb gemaakt, dan besef je dat we voor een hels karwei stonden. In het boek konden immers maar iets meer dan 300 foto’s staan.”

De cover van het boek: ‘The Wolfpack: 365 days on the road’.
Sigfrid Eggers. De cover van het boek: ‘The Wolfpack: 365 days on the road’.

“Ik probeerde na elke dag al de beelden te selecteren die ik leuk vond voor het boek. Maar bij de start van de Ronde van Italië zat ik zo al aan om en bij de 1.000 foto’s. En dan moesten de Tour, de Vuelta en nog een resem andere grote koersen volgen. Uiteindelijk hebben we in onze selectie ook hulp gekregen van Stephan Vanfleteren, die geholpen heeft om de echt sprekende beelden te kiezen.”

Eggers is zeer te spreken over de manier waarop hij door de ploeg van Patrick Lefevere verwelkomd werd. “Ze hebben er geen enkel probleem van gemaakt om me toe te laten treden tot hun wolfpack. Ik heb me enorm welkom gevoeld en geamuseerd het afgelopen jaar. En ik heb natuurlijk mijn werk kunnen doen. Van alles wat de ploeg deed, heb ik foto’s kunnen maken: in de bus, tijdens de massages, tijdens momenten van vreugde of ontgoocheling of na een pijnlijke val. Ik ben trots op het eindresultaat.”

Hieronder enkele beelden die Eggers tot zijn spijt niet heeft kunnen gebruiken in het fotoboek:

Dit beeld van Iljo Keisse maakte Eggers in de Bakala Academy in Leuven tijdens één van zijn eerste dagen met de Wolfpack. Keisse ging tot het uiterste tijdens een inspanningtest en Eggers kreeg de kans om de kleinste grimas of opgespannen spier vast te leggen.
Sigfrid Eggers Dit beeld van Iljo Keisse maakte Eggers in de Bakala Academy in Leuven tijdens één van zijn eerste dagen met de Wolfpack. Keisse ging tot het uiterste tijdens een inspanningtest en Eggers kreeg de kans om de kleinste grimas of opgespannen spier vast te leggen.
De jonge Duitser Maximilian Schachman komt piepen uit de douche na een rit van de BinckBank Tour. Eggers mocht de renners overal volgen, het wederzijds respect was groot.
Sigfrid Eggers De jonge Duitser Maximilian Schachman komt piepen uit de douche na een rit van de BinckBank Tour. Eggers mocht de renners overal volgen, het wederzijds respect was groot.
De Colombiaanse sprinter Alvaro Hodeg puft uit in de ploegbus na Dwars door het Hageland. “De mannen zagen er niet uit toen ze in de bus aankwamen. Een droom voor mij als fotograaf”, aldus Eggers. Voor de mecaniciens van de ploeg was er die dag iets minder reden voor een feeststemming, want de fietsen zagen er ongeveer hetzelfde uit.
Sigfrid Eggers De Colombiaanse sprinter Alvaro Hodeg puft uit in de ploegbus na Dwars door het Hageland. “De mannen zagen er niet uit toen ze in de bus aankwamen. Een droom voor mij als fotograaf”, aldus Eggers. Voor de mecaniciens van de ploeg was er die dag iets minder reden voor een feeststemming, want de fietsen zagen er ongeveer hetzelfde uit.
Philippe Gilbert voor de start van Parijs Roubaix. De Waal had de klassieker met rode inkt aangeduid in zijn agenda, maar was toch ontspannen zoals altijd. “’Phil’ was een fantastische man om mee samen te werken”, vindt Eggers.
Sigfrid Eggers Philippe Gilbert voor de start van Parijs Roubaix. De Waal had de klassieker met rode inkt aangeduid in zijn agenda, maar was toch ontspannen zoals altijd. “’Phil’ was een fantastische man om mee samen te werken”, vindt Eggers.
Diezelfde Gilbert na Parijs Roubaix. Hij heeft zich net gedoucht in de oude de douches van de velodrome en is heel bewust in het hokje gaan zitten van Johan Museeuw. “Voor mij was dit een enorm mooi moment om daar in die mythische ruimte met een groot kampioen te staan”, blikt Eggers terug.
Sigfrid Eggers Diezelfde Gilbert na Parijs Roubaix. Hij heeft zich net gedoucht in de oude de douches van de velodrome en is heel bewust in het hokje gaan zitten van Johan Museeuw. “Voor mij was dit een enorm mooi moment om daar in die mythische ruimte met een groot kampioen te staan”, blikt Eggers terug.
“Parijs-Roubaix mogen volgen in de auto van Patrick Lefevere was voor mij één van de hoogtepunten”, stelt Eggers. “Patrick is één en al koersintellect. Een paar honderd meter voor we de auto geparkeerd hadden zei hij: “hier gaan ze vallen”. Ik denk niet dat hij er vijf meter naast zat.”
Sigfrid Eggers “Parijs-Roubaix mogen volgen in de auto van Patrick Lefevere was voor mij één van de hoogtepunten”, stelt Eggers. “Patrick is één en al koersintellect. Een paar honderd meter voor we de auto geparkeerd hadden zei hij: “hier gaan ze vallen”. Ik denk niet dat hij er vijf meter naast zat.”
Yves Lampaert na een Pyreneeënrit in de Tour van afgelopen seizoen. Tijdens de Ronde van Frankrijk voorziet de ploeg elke dag een ‘foodroom’, een kamer van één van de verzorgers waar de renners heel wat lekkers vinden en zo hun calorieën weer kunnen aanvullen na een nieuwe, slopende dag.
Sigfrid Eggers Yves Lampaert na een Pyreneeënrit in de Tour van afgelopen seizoen. Tijdens de Ronde van Frankrijk voorziet de ploeg elke dag een ‘foodroom’, een kamer van één van de verzorgers waar de renners heel wat lekkers vinden en zo hun calorieën weer kunnen aanvullen na een nieuwe, slopende dag.
Niki Terpstra na de Roubaix-rit in de Tour. De Nederlander liep flink wat schaafwonden op bij een valpartij en meet samen met een verzorger de schade op in de ploegbus. In het boek zelf koos Eggers voor een foto van Bob Jungels, die eveneens verzorgd werd na de rit naar Roubaix. “Niki is een man met geweldige humor, een echte sfeermaker”, aldus Eggers.
Sigfrid Eggers Niki Terpstra na de Roubaix-rit in de Tour. De Nederlander liep flink wat schaafwonden op bij een valpartij en meet samen met een verzorger de schade op in de ploegbus. In het boek zelf koos Eggers voor een foto van Bob Jungels, die eveneens verzorgd werd na de rit naar Roubaix. “Niki is een man met geweldige humor, een echte sfeermaker”, aldus Eggers.
De handen van Bob Jungels na de Roubaix-rit in de Tour. De Luxemburger, die ook tegen de vlakte ging, meet de schade op.
Sigfrid Eggers De handen van Bob Jungels na de Roubaix-rit in de Tour. De Luxemburger, die ook tegen de vlakte ging, meet de schade op.
Fernando Gaviria tijdens een van de eerste dagen van de Tour. De Colombiaan kan lachen, want hij had al gewonnen én de gele trui gedragen. “Maar in het boek heb ik gekozen voor een beeld waarop de teleurstelling te zien is na een tweede plaats. Voor een sprinter telt enkel de eerste plaats”, legt Eggers zijn keuze uit.
Sigfrid Eggers Fernando Gaviria tijdens een van de eerste dagen van de Tour. De Colombiaan kan lachen, want hij had al gewonnen én de gele trui gedragen. “Maar in het boek heb ik gekozen voor een beeld waarop de teleurstelling te zien is na een tweede plaats. Voor een sprinter telt enkel de eerste plaats”, legt Eggers zijn keuze uit.
Max Richeze en Bob Jungels op weg naar Lourdes voor de start van de laatste bergrit in de Tour. Ontspannen. Jungels zal die dag vanaf het begin aanvallen. Richeze zal vechten om binnen tijd aan te komen. “Ik heb de ganse dag gevolgd in de auto van ploegleider Brian Holm en Max zien afzien.”
Sigfrid Eggers Max Richeze en Bob Jungels op weg naar Lourdes voor de start van de laatste bergrit in de Tour. Ontspannen. Jungels zal die dag vanaf het begin aanvallen. Richeze zal vechten om binnen tijd aan te komen. “Ik heb de ganse dag gevolgd in de auto van ploegleider Brian Holm en Max zien afzien.”
Julian Alaphilippe is zeker van de bolletjestrui. Nog 1 tijdrit en dan arriveert het peloton in Parijs. Deze foto is gemaakt tijdens zijn opwarming voor de tijdrit. Bob Jungels geeft voor zijn neus een televisie-interview de Fransman gooit zijn handdoek gewoon het beeld in. “Er is altijd iets te beleven met Alaphilippe in de buurt”, stelt Eggers. “Ik zie hem als een groot renner die enorm veel respect en warmte uitstraalt naar iedereen binnen de ploeg. En hij is een droom om te fotograferen.”
Sigfrid Eggers Julian Alaphilippe is zeker van de bolletjestrui. Nog 1 tijdrit en dan arriveert het peloton in Parijs. Deze foto is gemaakt tijdens zijn opwarming voor de tijdrit. Bob Jungels geeft voor zijn neus een televisie-interview de Fransman gooit zijn handdoek gewoon het beeld in. “Er is altijd iets te beleven met Alaphilippe in de buurt”, stelt Eggers. “Ik zie hem als een groot renner die enorm veel respect en warmte uitstraalt naar iedereen binnen de ploeg. En hij is een droom om te fotograferen.”
Gilbert, Lampaert, Stybar en Declercq verkennen eind januari de kinderkopjes van Parijs-Roubaix. “Het was ijskoud, maar toch hebben ze alle kasseistroken gedaan”, zegt Eggers. “Op zo’n moment besef je pas hoeveel toewijding en gedrevenheid die mannen hebben. Niks wordt aan het toeval overgelaten.”
Sigfrid Eggers Gilbert, Lampaert, Stybar en Declercq verkennen eind januari de kinderkopjes van Parijs-Roubaix. “Het was ijskoud, maar toch hebben ze alle kasseistroken gedaan”, zegt Eggers. “Op zo’n moment besef je pas hoeveel toewijding en gedrevenheid die mannen hebben. Niks wordt aan het toeval overgelaten.”
Gilbert voor de start van de Waalse Pijl, die gewonnen wordt door Julian Alaphilippe. Naast hem staat Bob Jungels, enkele dagen later aan het feest in Luik-Bastenaken-Luik.
Sigfrid Eggers Gilbert voor de start van de Waalse Pijl, die gewonnen wordt door Julian Alaphilippe. Naast hem staat Bob Jungels, enkele dagen later aan het feest in Luik-Bastenaken-Luik.
Lefevere komt zijn troepen nog even toespreken in de ploegbus voor de Amstel Gold Race. Het voorjaar is al goed geweest, de sfeer is ontspannen.
Sigfrid Eggers Lefevere komt zijn troepen nog even toespreken in de ploegbus voor de Amstel Gold Race. Het voorjaar is al goed geweest, de sfeer is ontspannen.
In de ploegbus bij de finale tijdens de Amstel Gold Race. Terpstra is al uit koers gestapt en Lefevere en verzorger Marco Patry zien de bui al hangen. Het kan niet altijd feest zijn. Alaphilippe en Pieter Serry proberen nog mee te doen voor winst, maar dat lukt uiteindelijk niet.
Sigfrid Eggers In de ploegbus bij de finale tijdens de Amstel Gold Race. Terpstra is al uit koers gestapt en Lefevere en verzorger Marco Patry zien de bui al hangen. Het kan niet altijd feest zijn. Alaphilippe en Pieter Serry proberen nog mee te doen voor winst, maar dat lukt uiteindelijk niet.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Ik zie ook liever het rauwe beeldmateriaal dan al dat uitgefilterd en bewerkt spul.

 • marc dierickx

  Ik heb het boek gekocht en vind het heel mooi qua inhoud. De kwaliteit van de foto's mochten wel een heel stuk beter zijn? En natuurlijk zij er heel wat foto's bewerkt maar dat stoort mij geheel niet. Alles te samen een dikke proficiat aan Patrick Lefevere en zijn Wolfpack.

 • Dave Janssens

  't Zijn schoon foto's maar wel serieus 'bewerkt'. Geef mij het normale ding maar. Ik hoef geen tierlantijntjes. Sommige dingen kunnen niet 'gecreëerd' worden en spreken pas boekdelen wanneer ze onbewerkt blijven imo. Nu hangt er een zwijm van made in China over.

 • Jean Kodak

  Dat is gene echte fotograaf. Een hoop filters over zijn foto's gezet en het lokaal contrast volledig erop gezet. ..foto's zijn niet meer realistisch.

 • Gert Roelandt

  mooi