Denderende Dumoulin verpest Zwitsers feestje van Cancellara

EPA
Het zou wat geweest zijn, de dit seizoen al ferm geplaagde Fabian Cancellara die nota bene in zijn Ronde van Zwitserland de proloog over 5,1 kilometer wint om morgen in de eerste rit in lijn in het geel te mogen pronken. Daar zag het echt wel enige tijd naar uit, tot de Nederlander Tom Dumoulin - vorig jaar nog tweede in de openingstijdrit na Tony Martin - zijn duivels ontbond en nog twee seconden afpietste van de al scherpe tijd van 'Spartacus'. De 24-jarige Nederlandse kampioen tegen de klok van Giant-Alpecin weet in ieder geval dat hij klaar is voor zijn grote doel: de openingschrono van de Tour in Utrecht. In eigen land uitblinken, dat zou pas kicken zijn. Na de aankomst kwam de man uit Maastricht overigens gevat uit de hoek: "Blij? Ja vooral omdat Tony Martin hier niet is."

Een eervolle vermelding overigens ook voor onze Greg Van Avermaet, de 30-jarige Waaslander van BMC mocht al vroeg aan de bak en zette met 5'46" een knappe tijd neer. GVA was zelfs even goed voor de toptijd, tot Matthias Brändle uit zijn sloffen schoot en zijn blakend vormpeil even netjes etaleerde, een secondje rapper was de ex-werelduurrecordhouder. De man van IAM Cycling mocht vervolgens héél lang de 'hot seat' bezetten, hij werd er op een gegeven moment zelfs moe van. En Van Avermaet, die zou uiteindelijk zesde worden.

Dumoulin niet eens super
De wekker van de 25-jarige Brändle - recent nog aan het feest in de proloog van de Baloise Belgium Tour - liep echter af toen Fabian Cancellara in zijn mooie Zwitserse kampioenentrui over de streep kwam gebold, 'Spartacus' zette een nieuwe toptijd neer. Zo, die is even lekker binnen dachten de fans. Maar dan moest Tom Dumoulin nog komen. De kanonskogel uit Maastricht voelde zich vandaag niet eens opperbest, maar zelfs zonder superdag stond er op de Nederlander geen maat. De 24-jarige Dumoulin deed op zijn beurt twee seconden af van de tijd van Cancellara. Voldoende voor ritwinst en de leiderstrui, knap gedaan.

EPA
AP
TDW
TDW
EPA
EPA

Belgisch werelduurrecord
Een zesde stek op vijf seconden van winnaar Dumoulin, Greg Van Avermaet bewees niet voor het eerst dat hij in een proloog een aardig woordje kan meespreken: "Dat korte tijdritwerk ligt me wel, maar soms bots ik natuurlijk op mijn limieten. Ik lag op een gegeven moment een seconde voor op Brändle. Misschien moet ik me eens aan een poging wagen voor het Belgisch uurrecord. Hier een ritje winnen is het doel, hetzelfde geldt voor Philippe Gilbert."

Specialist tegen de klok
Voor primus Tom Dumoulin is het zijn tweede seizoenszege, zijn vijfde overwinning in zijn carrière, allemaal tijdritten. Eerder dit jaar won hij de tijdrit van 18,3 kilometer in de Ronde van het Baskenland (WT). Vorig jaar toonde hij zich drie keer de sterkste tegen de klok in de proloog van de Ronde van Alberta (Can/2.1), de tijdrit in de Eneco Tour (WT) en de tijdrit in het Critérium International (Fra/2.BC).

Morgen maken de renners in de tweede etappe een lus van 161,1 kilometer rond de meren Zugersee en Agerisee. Ook dan zijn start- en aankomstlijn in Risch-Rotkreuz getrokken.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA
EPA

Uitslag en stand proloog

1. Tom Dumoulin (Ned/TGA) de 5,1 km in 05:41

(gem. 53,84 km/u)

2. Fabian Cancellara (Zwi/TFR) op 0:02

3. Matthias Brändle (Oos/IAM) 0:04

4. Peter Sagan (Slk/TCS) 0:05

5. Steve Morabito (Zwi/FDJ) 0:05 *** 6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:05

7. Cameron Meyer (Aus/OGE) 0:06

8. Jon Izagirre (Spa/MOV) 0:06

9. Adriano Malori (Ita/MOV) 0:06

10. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:07 .