Deceuninck-Quick.Step is klaar om ook in 2020 te schitteren: “Willen opnieuw onvergetelijke wielermomenten beleven”

BELGA
Deceuninck-Quick.Step zag met Elia Viviani, Enric Mas en Philippe Gilbert drie sterkhouders vertrekken, maar kon Julian Alaphilippe behouden en het contract van Remco Evenepoel verlengen. “We hopen dat het opnieuw een prachtig jaar wordt en starten met dezelfde ambitie, vastberadenheid en enthousiasme om te scoren en onvergetelijke wielermomenten te beleven”, aldus teammanager Patrick Lefevere op de ploegvoorstelling in Calpe.

Met 73 journalisten, 22 meer dan vorig jaar, was er in Calpe duidelijk sprake van een 'Evenepoel en Alaphilippe-effect' bij Deceuninck-Quick.Step, dat sinds de overwinning van Yves Lampaert in Dwars door Vlaanderen 2018 al 92 weken op nummer één staat in de UCI-ranking. Daarnaast heeft Lidl zijn sponsorovereenkomst met twee jaar verlengd. De Duitse supermarktketen is sinds 2015 partner van de Belgische WorldTour-formatie.

"Ik wil eerst nog eens iedereen bedanken die afgelopen jaar onderdeel was van ons geweldige seizoen 2019", sprak grote baas Patrick Lefevere op de teampresentatie in Calpe. "We behaalden 68 zeges, waren prominent aanwezig in de grootste koersen (zeges in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix) en twee van onze renners pakten ook nog een titel op het Europees kampioenschap (Viviani en Evenepoel). In oktober stonden we aan het einde van het seizoen opnieuw bovenaan de World Team Classification, een mooie beloning voor al ons harde werk waar we trots op mogen zijn."

"Als ploeg hebben we bijna 750 zeges behaald, maar dat betekent niet dat ik wil stoppen en niks meer wil", ging hij verder. "We gaan ons 18de jaar in en blijven ambitieus. Ja, er zijn renners vertrokken die een grote bijdrage hebben geleverd aan ons succes, maar er komen ook enkele nieuwe jongens bij (zoals Sam Bennett, de enige topper). Dat hoort bij de sport, jongens komen en gaan. Ik heb vertrouwen in de mix van jongen en oude 'wolven' voor 2020 en denk dat zij ook kunnen scoren. Blijven scoren is de grote ambitie." 

Alaphilippe: “Zien wat ik waard ben in de Ronde”

Julian Alaphilippe wil in 2020 voortgaan op het elan van de voorbije seizoenen, scoren van start tot finish en proeven van nieuwe ervaringen. “Vorig jaar reed ik voor het eerst de Strade Bianche en dat beviel me goed, nu wil ik ook eens zien wat ik waard ben in de Ronde.”

De Tour van 2020 lijkt op z’n maat geschreven, maar toch start hij in 2020 niet met de ambitie om een gooi te doen naar het klassement. “Neen, dit jaar nog niet. Ik pak het aan zoals ik dat in 2019 deed, mikken op ritwinst”, vertelde hij op het persmoment. “Het was magisch om twee weken die gele trui te dragen, maar uiteindelijk ging het licht wel uit in die bergrit naar Tignes en val ik ook nog terug naar de vijfde plaats. Er is nog een groot verschil tussen jagen op geel en een vijfde plaats. Ik zou niet alleen mijn voorbereiding op die Tour moeten veranderen, ik zou ook in de Tour zelf anders moeten koersen. Ik zou mijn jaar dan ook moeten focussen op die Tour en zo zit ik niet in elkaar. Ik koers graag, ik doe graag andere wedstrijden, dus mikken op dat geel is nog geen ambitie in 2020, zeker niet.”

Wat meer over die andere koersen. Hij start zijn seizoen net zoals ploegmaat Remco Evenepoel in de Ronde van San Juan eind januari en reist daarna door naar de Tour Colombia. Hij verdedigt zijn titel niet in de Strade Bianche, noch voor de Tirreno-Adriatico, maar kiest voor Parijs-Nice waar hij met de tijdrit in Saint-Amand-Montrond in eigen gouw koerst.

Voorts start hij, op eigen vraag, in de Ronde van Vlaanderen. “Ik wilde er gewoon graag bij zijn, die koers zelf eens beleven. Patrick was akkoord, maar op voorwaarde dat het niet mijn grote doel werd in het voorjaar, maar ik nog steeds dat Ardense werk naar voren schuif. En daar kan ik me in vinden.”

Lampaert: “Hoop dat de puzzelstukken in 2020 in elkaar vallen”

Yves Lampaert begint aan zijn zesde seizoen bij Deceuninck-Quick.Step. Hij won al twee keer Dwars door Vlaanderen. “Ik zeg geen neen tegen een derde zege”, vertelde hij op de ploegvoorstelling in Calpe, “maar dat mag ook een andere wedstrijd zijn in het voorjaar. Ik hoop dat de puzzelstukken in 2020 eens in elkaar vallen.”

Lampaert is 28 en won vorig jaar de tijdrit in de Ronde van Zwitserland en een rit in de Ronde van Slovakije. Verder sprintte hij naar zilver op het EK na toenmalig ploegmaat Elia Viviani en werd hij derde in Parijs-Roubaix na Philippe Gilbert. “Die grote uitschieter bleef uit in het voorjaar”, blikt hij nog even terug, “al word ik wel derde in Roubaix en ben ik voor de rest zeker tevreden over mijn seizoen. We hebben met de ploeg enorm veel gewonnen en dat is het belangrijkste. Wie dan wint, maakt me niet veel uit. Ik had vaak ook een rol in die overwinningen. Soms zat ik gevangen in de ploegtactiek, maar gelukkig werd het dan wel door iemand anders afgemaakt en pakten we de zege. Het hoort er bij in een team als Deceuninck-Quick.Step dat je je af en toe moet opofferen voor de ploeg. Dat zal in 2020 niet anders zijn en ik ben iemand die daar geen enkele moeite mee heeft en daar ook voldoening uit haalt. Ik voel veel waardering van de ploegmaten voor mijn ingesteldheid en mijn werk. Iedereen weet dat ik een echte ploegspeler ben. Natuurlijk win je als renner ook graag zelf, maar ik weet dat die kansen wel zullen komen.”

BELGA

Deceunininck-Quick.Step nam afscheid van kopman Philippe Gilbert. Schuift Lampaert een beetje op in de pikorde? “Ik denk niet dat Phil z’n vertrek van invloed is op mij en ik nog altijd dezelfde positie heb in de ploeg als andere jaren. Ik stond al op dezelfde hoogte als die andere jongens”, repliceert hij. “Ik hoop dat dit jaar de puzzelstukken voor een zege in elkaar vallen, gebeurt dat niet, dan hoop ik op een overwinning voor de ploeg.”

Bob Jungels, Kasper Asgreen, Florian Sénechal, Zdenek Stybar en nu ook Julian Alaphilippe zullen zich in het Vlaamse werk mengen. “We hebben opnieuw een enorm sterke ploeg. Het wordt zaak om weer goed overeen te komen en te koersen voor die overwinning. Alaphilippe? Ja, die zal meteen meespelen voor de zege in de Ronde van Vlaanderen. Dat is zo’n klasbak, hij wint ook meteen de Strade Bianche. Van der Poel en Valverde zitten ook meteen mee vooraan in zo’n koersen, Julian is net zo goed als die jongens, zo’n talent, die kan meteen meespelen, ook al heeft hij de ervaring niet in dat Vlaamse werk.”

Lampaert zag zijn trainingsmaten Stijn Steels en Bert Van Lerberghe een contract ondertekenen bij Deceuninck-Quick.Step. “Dat is een enorm fijn natuurlijk”, zegt hij. “Er is altijd veel ambiance en ‘leute’ voor, tijdens en na de training. Het is een beetje een droom die uitkomt, voor ons allemaal, om te koersen bij de beste ploeg van de wereld. Het is echt geestig om hier met die jongens te zijn. Mauri Vansevenant (niet op stage wegens examens) komt er ook nog bij. Ja, dat is een tof ‘bendeke’ om mee te koersen.”

BELGA

Jungels: “Prioriteit bij Vlaamse klassiekers’

Bob Jungels (27) proefde vorig seizoen van de Vlaamse klassiekers bij Deceuninck-Quick.Step en zette meteen een sterke campagne neer met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne, een vijfde plaats in de E3 Harelbeke en een derde stek in Dwars door Vlaanderen. In 2020 droomt hij van de Ronde en keert hij hij ook terug naar Parijs-Roubaix.

Op de teampresentatie van 2019 verraste de Luxemburger met de mededeling dat hij de focus zou verleggen naar de Vlaamse klassiekers en zijn titel in Luik-Bastenaken-Luik dus niet zou verdedigen. In 2020 wordt dat opnieuw zijn grote doel en voegt hij daar ook nog Parijs-Roubaix aan toe. “Ik was er als eens bij in mijn eerste jaar als prof en ik keer nu graag terug”, vertelde hij op de teampresentatie in Calpe. “Ik start mijn seizoen in de Ronde van Colombia midden februari en daarna koers ik het Vlaams openingsweekend.”

Vervolgens gaat hij naar de Strade Bianche, de Tirreno-Adriaticio en staan de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen op zijn menu. Vorig jaar maakte hij daar zijn debuut en speelde hij het ploegenspel in de achtervolgende groep toen Kasper Asgreen naar de tweede plek reed. “Het was een ongelooflijk mooie campagne”, blikte hij nog even terug. “Ik heb mezelf verbaasd in dat voorjaar en reed enorm sterk, mede dankzij de ploeg, want die nam me op sleeptouw op die wegen die me niet zo bekend zijn. Ik won in Kuurne en behaalde daarna mooie ereplaatsen. In 2020 is mijn grote doel de Ronde van Vlaanderen.”

Jakobsen trekt met Evenepoel naar de Giro

Fabio Jakobsen (23) zette vorig seizoen alweer een grote stap voorwaarts en behaalde in de Vuelta, zijn eerste grote ronde, meteen twee ritzeges. Ook kroonde hij zich tot Nederlands kampioen en won hij de Scheldeprijs. “Ik wil opnieuw een stap vooruit zetten”, zei. “En nu droom ik van ritzeges in de Giro.”

“Mijn grote doel in 2020 wordt de Giro”, zegt hij. “In de Giro zijn er meer kansen voor sprinters dan in de Tour. Vorig jaar beleefde ik in de Vuelta echt een hoogtepunt in mijn carrière, nu wil ik het graag in de Giro eens proberen. Er zijn nog veel topsprinters die daar hun kans gaan en ik kijk ernaar uit om met hen de strijd aan te gaan. Ik krijg een mooie leadut om me heen en verder zullen ook Remco en James Knox er koersen, dus we trekken met een mooi ploegje naar daar.”

De Nederlander begint zijn seizoen in de Ronde van Valencia begin februari, trekt daarna naar de Ronde van de Algarve en is hij er ook bij in Kuurne-Brussel-Kuurne. De kans dat hij van de partij is om zijn titel te verdedigen in de Scheldeprijs, lijkt klein. “Mijn programma ligt nog niet volledig vast, maar ik ga op hoogtestage in april om de Giro voor te bereiden, dus dat krijgt prioriteit.”

BELGA
BELGA