De Weert bevestigt afscheid als bondscoach en trekt naar Lotto-Soudal, nog geen opvolger bekend

Kevin De Weert.
Photo News Kevin De Weert.
Kevin De Weert stopt als bondscoach van de Belgische wielerploeg en trekt naar Lotto-Soudal. Dat bevestigt de man zelf aan onze reporters in Innsbruck. Dat Sven Vanthourenhout hem opvolgt, ontkent KBWB-voorzitter Tom Van Damme bij Belga. 

Kevin De Weert legt de taken als wielerbondscoach naast zich neer. Dat bevestigt hij aan onze reporters in Innsbruck. De Weert, die in februari 2016 Carlo Bomans opvolgde, gaat vanaf 1 januari 2019 bij Lotto-Soudal aan de slag. Het gaat om een contract van twee jaar bij de Belgische formatie. 

 "Het was de bedoeling er dit WK niets over te zeggen en de focus volledig op de renners te laten liggen", legde De Weert uit. "Dat is ook gelukt, het is een beetje jammer dat het dan zo eindigt maar het zij zo. Mijn renners waren nog niet allemaal op de hoogte, enkel Tiesj Benoot en Tim Wellens van Lotto-Soudal. En Serge Pauwels was ook op de hoogte."

BELGA

Vanthourenhout?  

"Ik weet echt nog niet wie mijn opvolger is", vervolgde De Weert. "Ik heb deze week pas het nieuws aan de bond zelf gemeld. Of het Sven Vanthourenhout wordt (die mee was op dit WK om De Weert bij te staan)? Neen, dat is een bericht dat niet klopt, denk ik. Daarover is nog niets bekend. Het is nog veel te vroeg en het is ook niet aan mij om daar uitspraken over te doen. Sven was er hier op mijn vraag bij, om mij bij te staan. Dat had niets met mijn opvolging te maken."

De Weert wordt bij Lotto Performance Manager, een nieuwe functie. "Ik zal een tussenpersoon zijn tussen Marc Sergeant enerzijds en de ploegleiding en renners anderzijds. Samen met het sportieve team wil ik de ploeg een nieuw elan, een nieuwe drive geven. Het is een nieuwe functie binnen Lotto, we zullen op het trainingskamp in januari nog moeten bekijken hoe we het gaan invullen. Daar ga ik ook voor het eerst met de renners spreken."

Photo News

Negen medailles

De Weert keek ook nog even terug op zijn drie seizoenen als bondscoach. "Mijn resultaten als bondscoach liegen niet. Negen medailles in drie jaar tijd. Dan moet je tevreden zijn. Lotto is een mooie uitdaging en daar ga ik met heel veel enthousiasme naartoe. Het feit dat Lotto mij heeft gecontacteerd zal wel met een reden zijn. Ik was geflatteerd door de interesse van Paul De Geyter en Marc Sergeant. Hetgeen ik als bondscoach miste was het dagelijks omgaan met de renners. Ik denk ook dat dat één van mijn sterke punten is, communicatie. Ik werk op mijn gevoel, en kan iedereen recht in de ogen kijken."

"Kevin heeft ons een tijdje geleden ingelicht dat er contacten waren met Lotto-Soudal, al vind ik zijn keuze toch wel verwonderlijk. Kevin heeft bij ons veel kansen gekregen, maar hij is natuurlijk jong en ambitieus", reageert voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) Tom Van Damme. 

Sven Vanthourenhout.
PN Sven Vanthourenhout.

Sportief manager Marc Sergeant: "Uiteraard een versterking"

 “De komst van Kevin De Weert naar Lotto-Soudal is uiteraard een versterking te noemen. We hebben de KBWB een tijd geleden in alle openheid op de hoogte gebracht van onze interesse", vertelt sportief manager van Lotto Marc Sergeant. "Iedereen die met hem gewerkt heeft de voorbije jaren, is heel lovend over zijn aanpak. Die commentaren zijn onder meer via onze renners die geselecteerd waren voor de nationale ploeg tot bij ons gekomen. Over selecties en tactiek zullen altijd verschillende meningen zijn, maar zijn manier van aanpakken, zijn communicatie en zijn resultaten waren heel positief. Kevin en ik hebben een heel uitgebreid gesprek gehad en ideeën uitgewisseld en daarna was het voor mij duidelijk dat hij voor ons de juiste versterking kan zijn.”

“De functie van performance manager was bij Lotto-Soudal – in tegenstelling tot andere ploegen in de WorldTour – nog niet specifiek ingevuld, en dat is anno 2019 onontbeerlijk. Het gaat om een veelzijdige functie binnen het sportieve departement waarbij Kevin zal betrokken zijn bij ontwikkeling van en de zoektocht naar het perfecte materiaal, begeleiding van hoogtestages, specifiek doelen en projecten van renners. Hij zal op wedstrijden een ondersteunende rol hebben, dus niet zozeer als eerste sportdirecteur. We hebben niet de gemakkelijkste periode achter de rug, maar dat tij willen we uiteraard keren. En ik denk dat Kevin ons daar zeker kan bij helpen.”

Marc Sergeant.
BELGA Marc Sergeant.23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Soetewey

  Hij kan met zijn Lotto vedetten gaan trainen om te fietsen.

 • eric maier

  Lotto Soudal passeert hun eigen Kurt van de Wouwer. Die man kan ook zeer goed met renners overweg, is erg bemiddelend en kan de psychische toestand van een renner met een of ander probleem goed inschatten. Beetje spijtig. Natuurlijk doet het geen afbreuk aan De Weert.

 • Jan Van Rompaey

  De ondergang van de Belgische ploeg en renners. Daarvoor hebben de zogezegde kenners hem binnengehaald. Daaarom reden ze zo slecht nu zondag, beschamend. En dat gezever van Van Avermaet, , hij kwam er weeral niet bij te pas.

 • Marcus Camps

  Jammer genoeg voor Degendt een jaar te laat. Zou zeer graag hem in die kopgroep hebben gezien gisteren. Die had wel eens tot het einde kunnen dragen !

 • Dirk Tuymans

  Geld primeert.. 130 koersen gewonnen bij de jeugd. Geen enkel koers bij de profs... altijd mee GEMOGEN naar een wk. Dan droomjob gekregen en nu zegt die pipo saluut. Onbegrijpelijk. Maar zen naam zegt genoeg.