De Plus snoept BinckBank-eindzege af van Wellens, Naesen viert op De Vesten

Het eindpodium met Naesen, De Plus en Wellens.
BELGA Het eindpodium met Naesen, De Plus en Wellens.
Niet Tim Wellens, wel Laurens De Plus is de eindlaureaat van de BinckBank Tour. Onze 23-jarige landgenoot van Jumbo-Visma gebruikte slim de Gouden Kilometer om een samenwerking met Oliver Naesen en Greg Van Avermaet op poten te zetten. Wellens had de slag gemist. De Plus aan het feest, op De Vesten sprintte Naesen uiteindelijk naar de dagzege. 

Traditioneel sloot de BinckBank Tour af in Geraardsbergen. Een pittige laatste dag, want in een tocht van 178,6 kilometer moesten de renners over dertien kasseistroken en achttien hellingen, waaronder drie keer de Muur en drie keer de Bosberg. Leider Tim Wellens vertrok met een kloof van acht tellen op beloftewereldkampioen Marc Hirschi en twaalf seconden op Laurens De Plus. 

Het was lang wachten op de vlucht van de dag. Pas na twee uur koers zonderde zich een kopgroep af, die werd uitgebreid tot vijftien stuks. Ludovic Robeet, Gijs Van Hoecke, Laurens De Vreese en Aimé De Gendt waren de Belgen van het gezelschap. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden in aankomstplaats Geraardsbergen hadden ze vijftig seconden voorsprong. Meer dan genoeg voor de Lotto-collega’s van Wellens, die het peloton op sleeptouw namen en de voorgift niet lieten oplopen. Op de eerste Muur-passage werd in de grote meute zo het kaf van het koren gescheiden. 

Gouden Kilometer

Vooraan liet Mads Pedersen in de tweede ronde de kopgroep uit elkaar spatten. Jack Bauer, De Gendt, Marco Marcato, Valentin Madouas en Casper Philip Pedersen volgden z’n tempo. Lukas Pöstlberger maakte de oversteek terwijl Philippe Gilbert in het peloton de knuppel in het hoenderhok gooide. Aanvalslust bij de vleet, maar op 26 kilometer van de finish smolt alles weer samen. De finale kon nu écht beginnen.

Met een slimme move in aanloop naar de Bosberg koos De Plus samen met Naesen en Van Avermaet het hazenpad in de Gouden Kilometer. De man van Jumbo-Visma sprokkelde zeven seconden waardoor hij virtueel op vijf tellen kwam van Wellens. De leider zette zich in de achtervolging vol op kop. Hij had maar één doel: het trio terughalen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het leidende drietal vond elkaar. Die eerste vol voor eindwinst, de twee anderen met de zinnen op de ritzege. 

Tim Wellens.
Photo News Tim Wellens.

Problemen voor Wellens, want de kloof ging van tien seconden naar een halve minuut en 45 seconden. Alle pogingen van Wellens ten spijt. Stybar ontbond op de Denderoordberg dan maar z’n duivels, maar ook hij kwam niet veel dichter. Het trio bleef voorop, de eindzege voor een dappere De Plus was zo een feit. De enige vraag die overbleef: wie sprintte op de Vesten naar de zege. Het antwoord? Oliver Naesen. Van Avermaet zette als eerste aan, maar de renner van AG2R kwam er nog over. 

Photo News

De Plus: “Ik snakte naar m’n eerste profzege”

Naesen: “Wist meteen dat we weg waren”

Wellens: “Te veel op Hirschi gefocust”

Photo News12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  De Plus heeft eindelijk zijn dikverdiende zege beet. Hij heeft er keihard voor gevochten, en de aanval samen met van Avermaet en Naesens was goed gezien.3 man die reden voor wa tze waard waren zonder gepoker.

 • Luc Debels

  Oververdiende eindzege van Laurens De Plus. Was ook in de Ardennenrit de beste. Spannende finale gisteren, de Muur blijft nog altijd een scherprechter. Was ook al de beste Belg in de laatste week van de Tour. De toekomst ziet er goed uit !

 • Roger Deprez

  Spijtig voor Tim naar een andere Vlaming is ook goed en hij heeft er voor gestreden en het is hem gegund. Proficiat Laurens.

 • Johan Maddens

  De Plus met zijn smalle benen en klein verzet bergop doet me een beetje denken aan Froome . We staan sterk gewapend voor de komende jaren , met Wout , Remco en De Plus . Het wordt genieten .

 • Johan Vervaeck

  Laurens De Plus is in mijn ogen een heel groot renner aan het worden. Laat hem zijn voorbereiding toespitsen op de Ronde van Frankrijk en de Ardennenklassiekers. Man, kan die een stukje rijden bergop zeg. Hopelijk blijft hij gezond en wel, dan kunnen we nog veel verwachten van hem.