De oude sprintersbenen zijn terug! Boonen snelt naar fraaie zege in Ardooie

BELGA
Tom Boonen heeft de derde rit in de Eneco Tour gewonnen. De kopman van Etixx-Quick.Step was in de Stationsstraat van Ardooie de snelste in een nerveuze massasprint. Arnaud Démare (FDJ) finishte als tweede, Elia Viviani (Sky) was derde. André Greipel (Lotto-Soudal) verloor in de warrige slotfase zijn trein en moest vrede nemen met de zesde plek. De Nederlander Jesper Asselman (Roompot) blijft leider, met één seconde voorsprong op Boonen en Viviani.

Na amper een kilometer koers trokken met Edward Theuns, Frederik Veuchelen en David Boucher drie Belgen in de aanval. Zij kregen een maximale voorgift van vier minuten op het peloton, waarin de renners van Roompot-Oranje Peloton, met leider Asselman in de rangen, het tempo bepaalden. Op zowat 50 kilometer van de meet sloegen de Canadees Hugo Houle en de Spanjaard Gorka Izagirre tegen de vlakte. Laatstgenoemde werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Theuns pakte na het eerste ook het tweede Checkpoint. De drie leiders mochten de twee plaatselijke ronden in Ardooie - elk 15,4 kilometer lang - aansnijden met een voorsprong van 1'15'' op het peloton. De toekomstige renner van Trek Factory Racing pakte ook alle bonificaties mee in de 'Gouden Kilometer', waarin hij telkens de maat nam van  Veuchelen. Boucher bemoeide zich immers niet met de zaak en werd wat verderop ingelopen door de grote groep. Nog voor het ingaan van de laatste plaatselijke ronde waren ook Veuchelen en Theuns eraan voor de moeite. Een derde opeenvolgende sprint was onvermijdelijk.

Foute positiekeuze, een gebrek aan een goed lopende trein en chaos alom, ziedaar de redenen waarom Boonen de voorbije twee ritten weinig potten brak in de spurt. Maar in Ardooie, waar zijn maatje Stybar geen goede herinneringen aan heeft, liep het anders. Beter. Etixx-Quick.Step kwam in de bochtige finale net op tijd op kop, waardoor Boonen in de beste positie naar de finish kon. Dat ze een mannetje tekortkwamen, loste Boonen op door even de benen stil te houden. Démare trapte in de val en bleek een makkelijk doelwit in de laatste meters. Morgen staat een 14 kilometer lange individuele tijdrit in het Nederlandse Hoogerheide op het programma.

Edward Theuns, David Boucher (l) en Frederik Veuchelen (m) gingen in het offensief
PHOTO_NEWS Edward Theuns, David Boucher (l) en Frederik Veuchelen (m) gingen in het offensief
Theuns pakte alle bonificaties mee in de 'Gouden Kilometer'
BELGA Theuns pakte alle bonificaties mee in de 'Gouden Kilometer'
Démare trapte in de val en bleek een makkelijk doelwit in de laatste meters
BELGA Démare trapte in de val en bleek een makkelijk doelwit in de laatste meters
De Nederlandse neoprof Jesper Asselman gaat als leider de tijdrit in
ANP De Nederlandse neoprof Jesper Asselman gaat als leider de tijdrit in
PHOTO_NEWS

Uitslag (top 10) van de woensdag gereden derde etappe in de Eneco Tour (WorldTour), over 171,9 km tussen Beveren en Ardooie:
 
*** 1. Tom Boonen (Bel/EQS) de 171,9km in 3u47:10 (gem. 45,40km/u)
2. Arnaud Démare (Fra/FDJ) op 0:00
3. Elia Viviani (Ita/SKY) 0:00
4. Andrea Guardini (Ita/AST) 0:00
5. Dylan Groenewegen (Ned/ROP) 0:00
6. André Greipel (Dui/LTS) 0:00
7. Rudiger Selig (Dui/KAT) 0:00
8. Sacha Modolo (Ita/LAM) 0:00
9. Danny van Poppel (Ned/TFR) 0:00
*** 10. Roy Jans (Bel/WGG) 0:00

Stand (top 10):

1. Jesper Asselman (Ned/ROP) de 536,1km in 12u13:20 (gem. 43,86km/u) *** 2. Tom Boonen (Bel/EQS) op 0:01
3. Elia Viviani (Ita/SKY) 0:01
4. André Greipel (Dui/LTS) 0:05
*** 5. Edward Theuns (Bel/TSV) 0:06
6. Danny van Poppel (Ned/TFR) 0:09
7. Arnaud Démare (Fra/FDJ) 0:09
8. Jacopo Guarnieri (Ita/KAT) 0:09
*** 9. Gijs Van Hoecke (Bel/TSV) 0:09
*** 10. Frederik Veuchelen (Bel/WGG) 0:09

BELGA
TDW
PHOTO_NEWS