De dominantie van Quick.Step in cijfers: laatste blinde vlek in het voorjaar uitgewist. Geslaagd met grootste onderscheiding

EPA
Van de 20 eendagskoersen op de wielerkalender in de WorldTour heeft Quick.Step er na Luik-Bastenaken-Luik vandaag nu al 17 gewonnen. Sinds de oprichting van de wielerformatie rijft het team van Patrick Lefevere de ene koers na de andere binnen. 17 op 20, ofwel 85 procent. Geslaagd met grootste onderscheiding.

'Ziezo, die laatste blinde vlek in het voorjaar is nu ook uitgewist', dacht Bob Jungels. De Luxemburger schoot vandaag opnieuw raak voor Quick.Step Floors. Nummer 27 al in 2018. Met Luik-Bastenaken-Luik heeft Patrick Lefevere sinds het begin van de sponsoring van de laminaatfabrikant nu elke eendagskoers van het voorjaar op zijn palmares staan. 

De cijfers ogen bijzonder indrukwekkend. Tussen 2003 en 2018 won de ploeg van Lefevere maar liefst 41 voorjaarskoersen. Met de zeven zeges in de Ronde van Vlaanderen als absolute uitschieter. Sterker nog: als we er de hele wielerkalender eens bij nemen, wist Quick.Step slechts drie 1.1-koersen niet te winnen. De Eschborn-Frankfurt, de Bretagne Classic en de GP van Montréal. Lukt het Lefevere en co nog om ook die ritten in de wacht te slepen? Ze zijn alvast wel goed op weg.

Patrick Lefevere: "Prachtige afsluiter van schitterend voorjaar"

"Beter dan dit kan gewoon niet", besefte teammanager Patrick Lefevere. "Ongelooflijk. Wat een team, iedereen rijdt voor elkaar en dat leidt mee tot het succes. Er is niet echt geheim", aldus Lefevere. "We kneden gewoon een team dat aan elkaar hangt, elkaar de zege gunt. Als ik de verhalen moest geloven na vorig jaar, dan gingen we na het vertrek van Kittel, Martin, Boonen een zeer moeilijk seizoen tegemoet en dacht iedereen dat we een probleem zouden hebben. Maar kijk, dit is zoals na het afscheid van Museeuw, ook toen stonden jonge leeuwen meteen klaar om de fakkel over te nemen. Nu behalen we resultaten in de Vlaamse en Waalse klassiekers. Dit is echt straf, iedereen rijdt voor elkaar. We koersen aanvallend en winnen met onze stijl. Dat is echt een groot plezier."

"Bob is echt wel een sterk renner", vertelde Lefevere. "Bij de jeugd was hij al een specialist van grote eendagskoersen. Bij Trek is dat een beetje verloren gegaan, maar bij ons vond hij meteen zijn draai. Hij won een rit en werd zesde en achtste in de Giro. Al liep het in de eendagskoersen nog niet echt goed en na de Brabantse Pijl was het zelfs echt slecht. Ik twijfelde even aan hem, maar dan moet je zo'n renner het voordeel van de twijfel geven en hij is meegegroeid met de ploeg. Zo'n renner als Alaphilippe stuwt de ploeg echt vooruit met zijn enthousiasme. Vandaag leverde hij ook enorm afstoppingswerk voor Bob. Ik heb nog even gezweet toen Vanendert ging en de bonus van 50 naar 25 seconden zakte, maar het kwam toch goed voor ons. Dit is een geweldige afsluiter van een schitterend voorjaar." 

BELGA17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Twee opmerkelijke zaken dit seizoen, Sky die opeens niet meer vooruit geraken mooiste voorbeeld is Kwiatkowski en Qs die dit seizoen allemaal vliegen.Iedereen mag daarover denken wat hij zelf wil maar opmerkelijk is het en zal het blijven.

 • jonas melis

  Prachtig! Zonder Quistep is er geen koers. Ze zijn zeer aanvallend en maken telkens de koers.

 • René Van Halen

  Het is wel over een periode van zestien jaar dat ze zeventien eendagskoersen winnen. Dat is gemiddeld maar een per seizoen.

 • Glenn Wouters

  Voor hen die hier QS verdenken van iets. Het kan ook zijn dat de anderen nu niets meer durven pakken en er nu eindelijk met gelijke, schone wapens gestreden wordt. Maar ja het is een Belgische ploeg, wat sommigen hier ook mogen beweren. En als je in België iets presteert dan maaien ze direct je kop eraf. Presteer je niet... gebeurd hetzelfde, dus maar niet te veel aandacht aan de mening van het volk schenken.

 • Meert Dominique

  Alweer een overwinning voor de Tsjechische ploeg van Bakala. En dit terwijl wielrennen geen populaire sport is in Tsjechië. Hadden we maar zo'n ploeg in België.