De Buyst strandt op zucht van medaille, Gaviria snelt naar de wereldtitel

AFP
Jasper De Buyst is er in het Franse Saint-Quentin-En-Yvelines net niet in geslaagd om een bronzen medaille te pakken op het WK baanwielrennen. In het omnium zette de 21-jarige renner van Lotto-Soudal in het slot nog alles op alles, maar de renner strandde op drie punten van het brons. De Colombiaan Fernando Gaviria is de nieuwe wereldkampioen terwijl de Australiër Glenn O'Shea en de Italiaan Elia Viviani respectievelijk zilver en brons pakken. O'Shea wordt zo samen met Leigh Howard ook de meest succesvolle renner in het omnium.

Jasper De Buyst zat alweer op zijn stalen ros vandaag. Hij werkte al de kilometer in het omnium af en eindigde daar met een negende plaats in een tijd van 1.03.895. Daarmee zakte De Buyst al vroeg op de dag naar een vijfde plaats in het klassement. De Duitser Lucas Liss zette met 1.01.508 de beste tijd neer, maar de Colombiaan Fernando Gaviria bleef wel aan de leiding. De renner die in de belangstelling staat van het Etixx-Quick.Step van Patrick Lefevere kwam in het slot nog ten val, sprong terug op zijn fiets om zijn foutje meteen recht te zetten en met drie anderen een ronde in de puntenkoers bij elkaar te rijden.

Enkel nog de puntenkoers
In een razendsnelle baanronde trok Elia Viviani de winst naar zich toe. De Buyst zette een knappe 13.02 neer zodat hij opnieuw vierde kwam te staan in het klassement. Met enkel nog de puntenkoers te gaan kon De Buyst de medailles ruiken.

Op zucht van brons
De renner van Lotto-Soudal wilde dan nog wel een keer alles op alles zetten om toch maar in de prijzen te vallen. Met nog zo'n vijftig ronden te gaan trok de 21-jarige renner de kaart van de aanval en pakte hij ook een ronde op zijn concurrenten. De Buyst zegevierde nog in de laatste sprint maar dat bleek niet genoeg voor een medaille. Door het zilver van O'Shea kroont die zich samen met Leigh Howard tot meest succesvolle renner in het omnium. Hij pakte eerder al een gouden en een zilveren medaille in dezelfde discipline.

AFP
AFP
PHOTO_NEWS

Onze journalist in Frankrijk Joeri De Knop trof er geen al te ontgoochelde De Buyst aan in de catacomben. "Op de korte nummers heb ik het verloren", reageerde de jonge De Buyst na zijn knappe prestatie. "Dat is een werkpunt voor mij en dat weet ik ook."

Rio 2016
Met Gaviria, O'Shea en Viviani zijn het niet meteen de kleintjes die het podium bezetten. Dat De Buyst uiteindelijk slechts op drie puntjes strandde van het brons daar wilde hij zelf niet veel aandacht aan schenken. "Ik kijk niet naar het verschil. Ik probeer gewoon te doen wat ik moet doen om de kloof te dichten richting Rio." Het klinkt alvast veelbelovend voor 2016 wanneer de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro plaatsvinden.