De Buyst en Vergaerde pakken brons in ploegkoers

REUTERS
België heeft alsnog een medaille veroverd op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Jasper De Buyst en Otto Vergaerde pakten in de ploegkoers brons na een razendspannend slot. De wereldtitel was weggelegd voor Frankrijk, het zilver ging naar Italië.

De Buyst en Vergaerde reden een sterke ploegkoers en pakten heel wat punten. Vlak voor de voorlaatste sprint stonden de Belgen nog tweede, maar omdat ze geen punten pakten in die voorlaatste sprint, zakten ze terug naar een vierde plaats. Even leek het weer net niet te worden voor de Belgen, zoals in het omnium bij De Buyst en D'Hoore, maar in de slotsprint pakten de Belgische pistiers het broodnodige punt voor brons. Er was wel een controle van de fotofinish voor nodig. Het was de laatste kans voor België om een medaille te grijpen en meteen ook het enige eremetaal voor de Belgische selectie in Frankrijk. Bryan Coquard en Morgan Kneisky pakten in eigen land de wereldtitel.

Zwaar afgezien
Normaal zou Kenny De Ketele het WK ploegkoers afwerken met Jasper De Buyst, maar door ziekte was de pistier er niet bij in Frankrijk. Vergaerde, nog altijd maar 20, moest hem vervangen. "Ik heb zwaar afgezien", zei Vergaerde na afloop. "Ik voel me al de hele week niet echt super en beschik niet over mijn topconditie. Ik haalde hier niet mijn topniveau. Het seizoen was al vrij lang en dat weegt nu wel door. Ik heb nog eens samen met Jasper alles gegeven in die ploegkoers en dat heeft geloond. We wilden op het podium staan, hoopten zelfs op die gouden medaille en waren ambitieus, maar dat is natuurlijk geen garantie om het te halen. We worden nu derde en daar ben ik ook tevreden mee, want het was het hoogst haalbare als je nu de uitslag ziet."

Rio
Ook Jasper De Buyst was na afloop een gelukkig man. "Ik denk dat niemand ons vooraf een medaille had toegeschreven", stelde hij. "En we halen hier toch brons. Ik ben blij dat we uiteindelijk met één medaille huiswaarts keren na die twee vierde plaatsen, voor Jolien D'Hoore en mij. We mogen nu het hoofd niet laten hangen en moeten hard blijven werken met het oog op de Olympische Spelen in Rio."

Jasper De Buyst.
PHOTO_NEWS Jasper De Buyst.
REUTERS
EPA
AFP