Cort Nielsen wint derde rit in Valencia, Van Avermaet (negende) blijft leider

Cort Nielsen was sneller dan Bouhanni.
kos Cort Nielsen was sneller dan Bouhanni.
Magnus Cort Nielsen heeft de derde etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. De Deen van ORICA-Scott toonde zijn snelle benen in de massasprint in Riba-Roja de Túra. Greg Van Avermaet (BMC) liet zich niet verrassen en sprintte naar de negende plaats. De olympische kampioen mag daardoor nog minstens een dagje langer genieten van zijn gele leiderstrui. Met Yves Lampaert (vierde) en Oliver Naesen (zevende) eindigden nog twee Belgen in de top-10.

De traditionele vlucht van de dag kwam op naam van zes renners: Tyler Williams, Daniel Lopez, Ben Perry, Aito Gonzalez, Julio Amores en Alexis Gougeard. Hun maximale voorsprong liep op tot vier minuten, in het peloton was het BMC dat voor leider Van Avermaet aan de bak moest. Zij kregen ook de steun van twee sprintersploegen: Direct Energie en Cofidis.

Toen de bonus van de vluchters was gezakt tot zo'n 45 seconden, besloten twee renners op 35 km de sprong te maken uit het peloton: Jos van Emden en Elmar Reinders. Al snel beenden ze de koplopers bij, maar de Nederlander had nog iets extra in de tank zitten en besloot alleen op zoek te gaan naar de zege. Zonder succes, hij werd op 11 km van het eind ingelopen. Zdenek Stybar probeerde in de slotkilometer nog tevergeefs op de verrassing te spelen. Het was Nielsen die zich in de sprint (nipt) de snelste toonde, voor Bouhanni.

Voor Nielsen is het al zijn achtste profzege in zijn nog jonge carrière. Vorig jaar won hij twee ritten in de Ronde van Spanje, voorts wist hij ook al vier ritten te winnen in de ronde van zijn thuisland en mocht hij ook juichen in rit drie van de Tour des Fjords in 2014.

Greg Van Avermaet blijft leider, de Ronde van Valencia eindigt zondag. Morgen staat een bergrit op het programma, met aankomst in Llucena en de slotklim op de Alto Más de la Costa, bijna vijf kilometer lang, gemiddeld 9,9 procent, maximaal 21 procent. Overmorgen zijn er kansen voor de sprinters in Valencia.

TDW
TDW

Van Avermaet tevreden met extra dag in leiderstrui

"Door de wind was iedereen redelijk nerveus. Het was een zware dag voor de ploeg, omdat we de etappe voor het grootste deel hebben gecontroleerd", reageert Van Avermaet op de ploegwebsite. "Ik wilde BMC bedanken door een goede sprint af te werken, maar ik zat niet in de beste positie. De finale was turbulent en technisch en daardoor was het een riskante aankomst, maar ik wilde toch een poging wagen. Wie weet passeer ik als eerste over de streep. Ik ben tevreden dat ik de leiderstrui nog een dag mag dragen. Het zal moeilijk zijn om mijn leidersplaats morgen te verdedigen."

Uitslag en stand

Uitslag:

1. Magnus Cort Nielsen (Den/Orica-Scott) in 3u49:02

2. Nacer Bouhanni (Fra) z.t.

3. Bryan Coquard (Fra)

4. Yves Lampaert; 5. Enrique Sanz; 6. Samuel Caldeira (Por); 7. Oliver Naesen; 8. Zakkari Dempster (Aus); 9. Greg Van Avermaet; 10. Viacheslav Kuznetsov (Rus) ... 21. Ben Hermans; 22. Jens Keukeleire; 24. Jonas Van Genechten; 26. Philippe Gilbert; 44. Serge Pauwels; 48. Laurens De Plus; 52. Victor Campenaerts; 119. Iljo Keisse 0:36.

Stand na de derde etappe:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) in 9u17:13

2. Ben Hermans z.t.

3. Manuel Senni (Ita) 0:07

4. David Lopez (Spa) 0:28; 5. Nicolas Roche (Ier) 0:44; 6. David De La Cruz (Spa) 0:48; 7. Zdenek Stybar (Tsj) 0:49; 8. Philippe Gilbert; 9. Nairo Quintana (Col) 0:54; 10. Daniel Martin (Ier) 0:56 ... 35. Jens Keukeleire 2:21; 44. Victor Campenaerts 2:46; 47. Serge Pauwels 3:11; 48. Oliver Naesen 3:12; 75. Laurens De Plus 5:32; 79. Yves Lampaert 6:29; 88. Sep Vanmarcke 7:31; 113. Jurgen Van den Broeck 13:14; 141. Iljo Keisse 20:00; 158. Jonas Van Genechten 26:21.