Cort houdt De Gendt van zege in Parijs-Nice, Kwiatkowski nieuwe leider

BELGA
Magnus Cort heeft de vierde etappe van Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De Deen van Astana toonde zich de sterkste van een vroege vlucht, Thomas De Gendt -die onderweg de bolletjestrui veroverde- finishte als tweede. Michal Kwiatkowski neemt dan weer de leiderstrui over van Dylan Groenewegen.

Het peloton kreeg vandaag voor het eerst in deze Parijs-Nice een heuvelachtige rit voorgeschoteld. De vierde etappe voerde de renners van Vichy naar Pélussin - een tocht van 212 kilometer, meteen ook de langste rit van deze editie van de ‘Koers naar de Zon’.

Ontsnappingskoning Thomas De Gendt had er zin in en trok met twaalf coureurs op pad. De dertien koplopers fietsten een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar, waarna het peloton plots werd opgehouden bij een overweg. Zo moesten De Gendt en co vooraan even halt houden.

AFP

Bollen voor De Gendt

Nadien smolt de bonus van de leiders als sneeuw voor de zon. ’t Ging snel in het peloton. Geletruidrager Dylan Groenewegen moest al vroeg afhaken, in de kopgroep ging De Gendt dan weer met heel wat bergpunten aan de haal. Sterker nog: onze landgenoot van Lotto-Soudal is de nieuwe leider in het bergklassement.

Met nog tien kilometer voor de boeg bleven er nog vier vluchters over: De Gendt, Alessandro De Marchi, Magnus Cort en Giulio Ciccone. Het leiderskwartet had op dat moment een voorgift van vijftig seconden op de grote meute. Voldoende, zo bleek.

Het viertal bleef bij elkaar, tot Cort in de slotfase iedereen uit z’n wiel knalde. De Gendt probeerde nog naar de Deen te springen, maar moest vrede nemen met de tweede plek. Ciccone kwam als derde over de streep. Michal Kwiatkowski veroverde daarnaast de leiderstrui.

Photo News

De Gendt: “Wil eerder ritzege dan bergtrui”

“We waren met een goede groep van dertien op pad”, sprak De Gendt aan de streep in Pélussin. “Iedereen werkte goed samen, het draaide vlot. In de finale maakte ik evenwel een foutje. Ik wou De Marchi het werk laten doen, maar er viel een gaatje en plots was Magnus Cort gaan vliegen met nog 700 meter te gaan. Ik raakte niet meer op zijn wiel. Akkoord, hij was de sterkste, maar ik maak echt gewoon een foutje.”

Al bij al wou De Gendt het positieve onthouden. Hij verzamelde onderweg genoeg punten voor de bergtrui en mocht die om de schouders trekken op het podium. “Ik heb al veel van die truien in mijn carrière gedragen”, lachte de winnaar van de bergtrui van de jongste Vuelta. “Deze voeg ik graag toe aan de collectie. Ik ga mijn best doen om die te verdedigen, maar ik hoop toch ook op een ritzege. Dat is fijner dan de bergtrui.”

Photo News

Cort: “Geweldig dat ik hier overwinning pak”

Het seizoen viel tot nu toe een beetje tegen voor Cort. Vorig jaar verzamelde hij een rist ereplaatsen in de Dubai Tour en pakte hij meteen uit in de Ronde van Oman. Nu moest hij wat langer wachten op die eerste zege van het seizoen, zijn veertiende al in zijn carrière, met als uitschieters twee overwinningen in de Vuelta. “Ik ben blij dat ik nu de overwinning pak”, zei hij in het flashinterview. “Parijs-Nice is één van de grootste rittenkoersen van het jaar. Het is geweldig hier een etappe op mijn naam te kunnen brengen.”

Nochtans was Cort niet van plan mee te gaan in een ontsnapping. “Het was niet meteen vooraf zo besproken, maar ik voelde me goed in de eerste kilometers en heb dan maar geprobeerd in de ontsnapping te geraken. De finale rijden was het doel en dan proberen het af te maken. Maar ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn. We reden voorop met een paar sterke jongens zoals De Gendt, dan weet je dat je ver kan geraken, maar tegelijkertijd ook dat het op het eind niet eenvoudig zal zijn om te winnen. Ik doe dat wel en ben blij dat ik nu ook een zege pak voor Astana, dat al zo vaak won dit jaar.”

Uitslag (top 10) 

1. Magnus Cort (Den/AST) in 5u03:49 (gem. 41,86 km/u)
2. Thomas De Gendt (Bel/LTS) op 0:07
3. Giulio Ciccone (Ita/TFS) 0:13
4. Alessandro De Marchi (Ita/CPT) 0:18
5. Lilian Calmejane (Fra/TDE) 0:48
6. Valentin Madouas (Fra/GFC) 0:48
7. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:48
8. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:48
9. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:48
10. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:48 

Stand (top 10)

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 716,0 km in 16u52:27 (gem. 42,43 km/u)
2. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) op 0:05
3. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:10
4. Egan Bernal (Col/SKY) 0:11
5. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:14
6. Tony Gallopin (Fra/ALM) 0:15
7. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:17
8. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:17
9. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:18
10. Felix Grossschartner (Oos/BOH) 0:18

Photo News
BELGA
BELGA
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.