Coquard met vingers in de neus, eindzege Contador niet meer in gevaar

Twitter Route du Sud
Vrijdag kaapte hij al met sprekend gemak een ritje weg in de Franse Route du Sud en afsluiten deed de kleine maar rappe Bryan Coquard ook al in stijl. De 23-jarige pistier van Europcar haalde het na 166 kilometer met sprekend gemak in Gaillac. Zijn landgenoot Lorrenzo Manzin (FDJ) werd tweede, de kleine Colombiaan Leonardo Duque (Colombia) derde. Leider Alberto Contador - gisteren baas in de koninginnenrit - hoefde zich geen zorgen meer te maken omtrent zijn eindoverwinning. 'El Pistolero' kan op beide oren slapen: hij komt straks in topconditie aan de start van de Tour.

Tien renners maakten deel uit van de vroege vlucht: Matteo Montaguti, Francis Mourey, Christian Magel, Mikel Bizkarra, Romain Hard, Pierrick Fedrigo, Julien El Fares, Jérôme Cousin, Fabio Duarte en Ricardo Vilela. Meer dan drie minuten voorsprong reden ze nooit bij elkaar.

Meute komt pas laat
Het duurde lang vooraleer het peloton de vluchters greep. Op 4 km van de finish in Gaillac waren de vluchters toch een vogel voor de kat, met nog slechts 20 seconden bonus. Dat was het sein voor Fabio Duarte om weg te springen. Cousin ging daarop in de tegenaanval. Zonder succes, want op 2 km van de finish werd ook hij ingerekend en maakte het peloton zich op voor de massasprint. Daarin toonde Coquard zich, net zoals in de tweede etappe, de snelste van het pak.

De eindzege in de Route du Sud gaat naar Alberto Contador, die gisteren de koninginnenrit won en 17 seconden voorsprong telt op Nairo Quintana, tweede in de eindstand.

De uitslag van en de eindstand na de vierde en laatste etappe in de Route du Sud (Fra/2.1.), zondag verreden over 166 km van Revel naar Gaillac:
Uitslag:
1. Bryan Coquard (Fra/Europcar) de 166 km 3u42:18
2. Lorrenzo Manzin (Fra) z.t.
3. Leonardo Duque (Col)
4. Steven Tronet (Fra); 5. Angelo Tulik (Fra); 6. Enrique Sanz (Spa); 7. Louis Verhelst; 8. Julien Duval (Fra); 9. Armindo Fonseca (Fra); 10. Anthony Maldonado (Fra)

Eindstand:
1. Alberto Contador (Spa/Tinkoff-Saxo) in 16u53:22
2. Nairo Quintana (Col) op 0:17
3. Pierre-Roger Latour (Fra) 0:41
4. Stephane Rossetto (Fra) 1:06; 5. Eduardo Sepúlveda (Arg); 6. Miguel Angel Rubiano (Col) 1:31; 7. Alberto Gallego (Spa) op 2:08; 8. Ricardo Vilela (Por) 3:05; 9. Federico Figueiredo (Por); 10. Julien Loubet (Fra) 3:14; 103. Louis Verhelst 46:26.