Contador vs Froome 1-0: El Pistolero imponeert op steile slotklim

Bij het aansnijden van een steile bocht monstert Contador het verschil op Froome.
PHOTO_NEWS Bij het aansnijden van een steile bocht monstert Contador het verschil op Froome.
Leider Alberto Contador heeft de vierde etappe in de Ruta del Sol met groot machtsvertoon gewonnen. Op de ultrasteile slotklim naar de besneeuwde toppen van de Alto Hazallanas viel 'El Pistolero' imposant aan op de steilste stroken (tot 18 procent). Froome moest aanvankelijk passen, maar kwam in de slotfase toch nog in zijn ritme en naderde zelfs nog op Contador. De Brit finishte sterk als tweede op 19 seconden van zijn grote rivaal (zie onderstaande video). 1-0 dus voor Contador in de onderlinge klimduels. Achter de twee topfavorieten voor de Tour gaapte een grote kloof. Bardet werd derde op meer dan anderhalve minuut, de Nederlander Wilco Kelderman was zesde. Jurgen Van den Broeck eindigde als elfde op 2.42 van ritwinnaar Contador, die uiteraard zijn leiderstrui verstevigt. Froome volgt als tweede op 27 seconden.

De Nederlander Bauke Mollema kwam niet meer aan de start in de derde etappe van de Ruta del Sol. De kopman van Trek Factory Racing gaf verstek wegens ziekte. De zware etappe naar de Alto de Hazallanas was voer voor klimmers, dus enkele andere renners wilden zich in het begin van de wedstrijd in de kijker rijden.

Pieter Jacobs
Negen renners, onder wie één Belg (Pieter Jacobs), kozen voor een vroege vlucht. Op 17 km van de streep werden ze ingerekend en joeg Tinkoff-Saxo het tempo de hoogte in. Het was Ivan Basso die op de Alto de Hazallanas het pad effende voor Contador en de eerste schifting doorvoerde. Zelfs Froome moest passen en werd even op 30 seconden achterstand gesignaleerd. Het sein voor Contador om op zeven km van de meet zelf in de aanval te gaan. De Keniase Brit herpakte zich en wist uiteindelijk nog enkele andere rivalen terug te grijpen en de achterstand op Contador te verkleinen tot 19 seconden.

Contador, die al sinds de tijdrit van woensdag aan de leiding staat, loopt intussen nog verder uit in de stand en telt nu 27 seconden voorsprong op Froome. Benat Intxausti is derde op 1:59.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
Tim De Waele
AFP

Contador: "Eindklassement is nog niet binnen"

"Ik ben zeer blij met deze zege", aldus Alberto Contador. "Maar het eindklassement is nog niet binnen."

Contador heeft duidelijk de goede vorm al te pakken. "Ik denk dat we vandaag met de ploeg een knalprestatie neergezet hebben", zei de Spanjaard. "Iedereen deed zijn job perfect. We controleerden de wedstrijd en hielden een strak tempo aan dat mijn tegenstanders veel energie kostte. Na de kleine afdaling halfweg de klim zag ik dat Paulinho het uitgedunde peloton op één lijn trok. Daarna was het aan Basso, die het pad effende. Ik ging vroeg in de aanval omdat ik er in geloofde. Ik wilde mijn ploegmaats ook een mooie overwinning teruggeven voor dat vele werk."

Contador telt nu 27 seconden voorsprong op Froome. "Veel is dat nog niet", klonk het voorzichtig. "We moeten de bergetappe van morgen nog afwachten. Vandaag had ik een goede dag. Ik beschik nog niet over die supervorm en moet nog enkele kilo's kwijtraken. Maar ik kan wel al tevreden zijn over de conditie die ik nu heb."

AFP
AFP
AFP