Contador: "De Giro was mijn favoriete koers, Pantani mijn idool"

El Pistolero reageert opgelucht na wielerpensioen

Contador groet het publiek.
TDW Contador groet het publiek.

De wielerdagen zijn voorbij voor Alberto Contador. De 34-jarige Spanjaard heeft na het slotcriterium in Saitama een definitieve streep onder zijn carrière getrokken en blikt nu enkele dagen later in 'La Gazzetta dello Sport' tevreden terug op zijn loopbaan. "Wielrennen was een groot deel van mijn leven, maar zeker niet alles." 

Drie eindoverwinningen in de Vuelta. Twee in de Tour en twee in de Giro. We mogen Alberto Contador bij leven al tot de galerij der grootsten in de wielersport rekenen. De afscheidnemende Spanjaard domineerde het rondewerk in pre-Sky-tijden, maar hangt nu met voldoening zijn fiets aan de haak. 

"Als profwielrenner ben je constant bezig met de kleinste dingen. Zelfs als je niet op de fiets zit. Na een training van vier uur moet je verplicht rusten en letten op je voeding. Het zijn dergelijke dingen die je in staat stellen om grote wedstrijden te winnen. Mentaal is dat een moeilijk vol te houden leven. Ik heb het 15 jaar aan één stuk gedaan, maar nu is het een opluchting om geen slaaf meer te zijn van al die kleine details. Wielrennen is een groot deel van mijn leven geweest, maar zeker niet alles. Dat maakt de beslissing om op 34-jarige leeftijd te stoppen ook net iets makkelijker. Neen, ik heb geen spijt van dit afscheid."  

Alberto Contador in Shanghai.
TDW Alberto Contador in Shanghai.

De Giro en ontmoeting met idool Pantani 

Gevraagd naar zijn mooiste koersherinnering heeft Contador bij onze Italiaanse collega's een kleine verrassing in petto. "Naast mijn eerste Tourzege, zal mijn eerste keer in de Ronde van Italië me altijd bij blijven. In 2008 was ik op vakantie toen ik alsnog werd opgeroepen voor de Giro. Ik kende het land en de wedstrijd amper, maar toch won ik de wedstrijd. Het was een emotioneel moment voor mij en dat maakte het extra speciaal."

Contador slaagde er als eerste Spanjaard na Miguel Indurain in om de roze trui te veroveren. Opvallend genoeg was 'El Rey' niet het grote voorbeeld voor de jonge Alberto Contador. "Ik was een grote Pantani-fan. Ik bestudeerde hem op video, er kon altijd iets gebeuren met hem in de wedstrijd. Hij speelde sterk op de emoties van de fans. De ene dag verloor hij minuten, de andere stortte hij zich in een alles-of-nietsaanval."

"Tijdens een van mijn eerste wedstrijden heb ik hem ontmoet. In de GP Amorebieta ging ik naast hem rijden en stelde ik mezelf even kort voor. Hij reageerde heel vriendelijk. Marco was echt een voorbeeld voor mij. Misschien heb ik zijn manier van koersen overgenomen. Ook ik zette liever alles op het spel om te winnen in plaats van genoegen te nemen met een tweede of derde plaats."

Nog een laatste keer 'El Pistolero'
TDW Nog een laatste keer 'El Pistolero'3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • GASTON FOUBERT

    De steak zal goedkoper worden gezien er minder vraag naar zal zijn.

  • Marco Tersago

    Een gemis in het peloton.. Ook al was ik geen fan van Alberto, zijn stijl, zijn overwinningen en zijn gedans op de pedalen is zijn kenmerk en voetafdruk als legende in de wielerwereld. Veel succes in je verdere carrière, 'El pistolero'!

  • Roger Deprez

    Zeggen Pantani was mijn idool en wetende dat hij aan de doping zat is een gewaagde uitspraak en kan men uitleggen dat hij akkoord gaat met doping.