Commotie rond dranghekken: "Organisatie sluit gewoon de ogen"

Vanspeybrouck moet even bekomen nadat hij tegen een uitsteeksel van een nadarhek raakte en tegen de grond smakte.
PHOTO_NEWS Vanspeybrouck moet even bekomen nadat hij tegen een uitsteeksel van een nadarhek raakte en tegen de grond smakte.
Op de mythische cols tijdens pakweg de Vuelta is er veel vraag naar, maar tijdens deze editie van de Eneco Tour zijn enkele renners de nadarhekken liever kwijt dan rijk. Vooral de voet van zo'n hek baart het peloton, met Matti Breschel op kop, zorgen. "Veiligere hekken kunnen toch niet zo veel duurder zijn?", vraagt Bernhard Eisel zich luidop af.

Even terug naar de tweede etappe van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers. Het peloton raasde richting Breda om er te sprinten voor de zege wanneer Pieter Vanspeybrouck staalhard tegen de grond smakte. In zijn zog nam hij de Deen Matti Breschel mee. De 28-jarige renner van Topsport-Vlaanderen tikte met zijn tweewieler een uitsteeksel van een nadarhek aan. Gevolg: exit Vanspeybrouck en een dag later ook Breschel. Bekijk hieronder de beelden.

"Schuld van de renner"
"Ik denk niet dat ze gevaarlijk zijn", doet organisator Rob Discart zijn verhaal aan Cycling Weekly. "Die nadarhekken zijn niet het gevolg van de valpartijen. Als we eerlijk zijn en de valpartijen goed bekijken dan is zo'n val eerder het gevolg van renners die niet genoeg aandacht besteden. Ze tikken het wiel van hun voorganger aan of ze wijken af van hun lijn." Iets waar Sky-renner Bernhard Eisel zich niet in kan vinden. "Dat is gewoon belachelijk. Net hetzelfde alsof ze (de organisatie red.) de ogen sluiten en ze willen zeggen dat het niet hun fout is."

Smalle wegen
Tom Boonen kaartte ook al aan dat de wegen van dorpskernen steeds smaller werden. Dat het peloton ook telkens sneller en sneller over het parcours suist. Bij Matti Breschel doet ook zijn beklag over de smalle wegen. "Die hekken zijn echt gevaarlijk. Ze steken een beetje uit en hier in Nederland en België zijn heel smalle wegen. Er is niet genoeg ruimte voor het hele peloton", vertelt de renner van Tinkoff-Saxo.

Overal dezelfde hekken?
De 34-jarige Eisel probeert dan maar met al zijn ervaring zelf naar een oplossing te zoeken. "Er zou een regel moeten zijn. Veiligere hekken kunnen toch niet zo veel duurder zijn? Als er een WorldTour-koers gereden wordt dan kunnen we in elke race dezelfde hekken gebruiken." Vorig jaar kwam Zdenek Stybar staalhard in aanraking met zo'n nadarhek tijdens de etappe van vorig jaar in Ardooie in de Eneco Tour.

Matti Breschel maakt kennis met het asfalt...
YouTube Matti Breschel maakt kennis met het asfalt...
.. waarna zijn ploegmakkers even poolshoogte komen nemen.
PHOTO_NEWS .. waarna zijn ploegmakkers even poolshoogte komen nemen.
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS