Colbrelli aan het feest in Oman, Van Avermaet strandt weer op podiumplaats

Photo News
Sonny Colbrelli heeft de vierde rit in de Ronde van Oman gewonnen. De Italiaan van Bahrain-Merida was de beste na een groepspurt voor Greg Van Avermaet en Clément Venturini. Nathan Van Hooydonck (CCC) kleurde de finale, maar moest zich met de streep in zicht gewonnen geven. 

Vooraf had vooral Oliver Naesen zijn zinnen gezet op deze vierde rit in de Ronde van Oman. De renner van AG2R-La Mondiale had in onze krant nog gezegd dat de aankomststrook hem lag.  “Rit vier, dat is een magnifieke aankomst voor mij”, zei hij. Toch was het een andere Belg die het grootste wedstrijdgedeelte kleurde. 

Nathan Van Hooydonck was namens CCC één van de drijvende krachten in de vlucht van de dag. Met Damien Gaudin (Direct Energie), Ian Boswell (Katusha-Alpecin), Darwin Atapuma (Cofidis) en Jérémy Leveau (Delko Marseille Provence) kreeg hij vier gelijkgestemde zielen mee. In een vrij heuvelachtige etappe probeerden Astana, CCC en UAE Emirates de snelle mannen weg te fietsen. 

Photo News

Daartegenover hadden ze ook meer dan de handen vol met de vlucht van de dag. Van Hooydonck en Atapuma boden nog flink tegenstand in de finale, maar met de laatste kilometer in aantocht moesten de twee zich toch gewonnen geven. In de sprint zelf stond geen maat op Sonny Colbrelli. De Italiaan van Bahrain-Merida veegde de nul op de zegeteller van zijn team weg. Enkel AG2R-LA Mondiale en Team Sunweb blijven zo nog scoreloos. 

Greg Van Avermaet strandde net als de voorbije dagen weer op een podiumplaats. Van Avermaet stijgt dankzij de bonificatieseconden naar plaats twee in het algemene klassement. Hij heeft nu veertien seconden achterstand op leider en titelverdediger Lutsenko. Clément Venturini - ploegmaat van Oliver Naesen - legde beslag op plaats drie. Met Benjamin Declercq (6de), Baptiste Planckaert (8ste) en Milan Menten (9de) eindigden overigens nog drie Belgen in de top tien van de rituitslag. 

AFP
Photo News
Photo News
Photo News

Van Avermaet na tweede plaats: “Ik was te braaf in de sprint”

Na zijn derde plaats van gisteren, snelde Greg Van Avermaet vandaag naar een tweede stek in Oman. Deze keer was Sonny Colbrelli net iets sterker. “Ik ben teleurgesteld”, sprak Van Avermaet na afloop. “Ik was gewoon te braaf in de sprint.”

Greg Van Avermaet gaf zich vooraf drie kansen op een ritzege in Oman. Zondag, gisteren en vandaag. De vorige twee ritten bleek Lutsenko te sterk, vandaag toonde Colbrelli zich sneller in de sprint. “We hadden een goed uitgekiend plan om een sprint met een grote groep te voorkomen”, zei hij na afloop. “Er moest iemand van ons mee in de vlucht. Dat lukte met Nathan (Van Hooydonck, red.). Op die klimmetjes maakten we dan tempo, in de hoop om de snelle jongens te lossen, maar er hingen er nog net iets te veel aan.”

De vroege vlucht werd opgeraapt. “We hebben even gegokt dat hij voorop zou blijven, maar het leek dan toch op een sprint voor de rappe mannen uit te draaien. En dan deed mijn ploeg echt goed werk, maar win ik niet. Ik ben gewoon te braaf in die sprint, ik had dat gat niet zo groot mogen laten worden. Een andere renner zou de deur dicht doen, ik doe dat niet en hij duikt er als een echte sprinter in en komt mij voorbij. Dat is jammer.”

“Ik word hier nu tweede en derde, mijn kansen zijn voorbij wellicht op een ritzege”, eindigde hij. “Morgen op de Green Mountain ga ik zo lang mogelijk proberen aanklampen, maar dat is een lange klim, het wordt moeilijk. Ik ga mijn best doen, er zijn hier niet zo gek veel echte klimmers, maar met dat klassement (hij staat nu tweede op 14 seconden van Lutsenko, red.) ben ik niet echt bezig. Ik wil mezelf zeker testen bergop, maar ik dicht mezelf daar geen kansen toe.”

BELGA

Van Hooydonck wordt in slot gegrepen door eigen team: “Begrijp dat ze achter mij reden”

Het tactisch plan van CCC Team leek goed in elkaar te zitten in de vierde rit van de Ronde van Oman. “We waren de enige ploeg die een plan had”, sprak Van Avermaet na afloop. “Iemand moest mee in de vroege vlucht en uiteindelijk was ik het die daar in slaagde”, aldus ploegmaat Nathan Van Hooydonck. “Uiteindelijk werden we pas in de laatste kilometer gegrepen. Jammer, maar dat is ook koers.”

“Het plan van de ploeg was duidelijk”, begon Van Hooydonck na afloop. “Er moest iemand meespringen in de vroege vlucht, een paar jongens hadden die opdracht toch alleszins gekregen. Dat gold eigenlijk niet voor mij. Ik voelde me bij de start niet echt super, maar opeens belandde ik toch in de ontsnapping nadat ik versnelde op een kleine helling. Greg riep door de radio dat ik een kloofje had en ik trapte hard door.”

Finaal bleven er drie koplopers over: Van Hooydonck, Darwin Atapuma en Ian Boswell. “We telden nog een mooie bonus op zo’n 10 km van de aankomst en ik geloofde er in. Ik was wel zenuwachtig, het was de eerste keer in mijn carrière dat ik in zo’n situatie terechtkwam. Atapuma, die de hele tijd nog geen kop had gedaan, viel aan op 6 km en zijn aanval deed me wel pijn. Ik moest even bekomen daarna. Ik twijfelde toen wat te lang om weer ‘vol’ te rijden. Doe ik dat wel, dan halen we de finish misschien wel.”

BMC reed mee in de achtervolging. “Dat was het plan, de koers hard maken op dat klimmetje, zodat Greg meer kansen had. Maar er bleven nog veel rappe mannen over. Er werd inderdaad achter mij gereden, maar dat was de tactiek. Daar moet je je aan houden. Er komen nog wel kansen voor mij, ik voel me goed en kijk uit naar het klassieke voorjaar.”

BELGA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robbe Leyssens

    Inderdaad, heel goed bezig, Greg!

  • jacques hillaert

    Goe bezig Greg , goe bezig he !