Clash der titanen Contador versus Quintana: 1-0

Eurosport
De Franse Route du Sud staat qua naam en deelnemersveld misschien in de schaduw van de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, maar is dit jaar zeker de moeite om volgen. Om de simpele reden dat Tourpretendenten Alberto Contador en Nairo Quintana er de laatste hand leggen aan hun groot objectief. Die twee titanen mochten vandaag in de koninginnenrit naar Bagnères-de-Luchon een generale repetitie betwisten en het was 'El Pistolero' die zijn Colombiaanse uitdager een mentaal tikje uitdeelde door de etappe te winnen én de leiderstrui over te nemen van de Fransman Steven Tronet (Auber 93). Het verschil tussen Alberto en Nairo vandaag: 13 seconden. In de stand heeft de kopman van Tinkoff-Saxo dan weer een marge van 17 tellen op zijn belager van Movistar.

De winnaar van de Giro wist Nairo Quintana - die zich de voorbije periode opvallend in de luwte hield - van zich af te schudden in de afzink van de Port de Balès. De teams van beide berggeiten hadden hun zaakjes trouwens netjes op orde want een kopgroep van tien patriotten werd al na de Haut-Balestas en Val Louron-Azet opgeslokt. Egoitz Garcia (Murias Taldea) en de Fransman Romain Hardy (Cofidis) waren de volgende die hun hengeltje uitgooiden, maar ook bij hen beten de vissen niet.

Verrassende jonge Fransman
'Au grand complet' de Port de Balès bestormen dus, ideaal voor Contador en Quintana. Zij mochten het nu gaan uitvechten in een onvervalste Franse slag. Op zeven kilometer van de top dropte 'El Pistolero' een bommetje en enkel de 25-jarige Quintana leek nog te kunnen volgen. Een heerlijk scenario dus, man tegen man. De jonge Fransman Pierre-Roger Latour (Ag2R) was echter ook nog op post, net als de Spanjaard Alberto Gallego (Radio Popular). De twee groten keken het wit uit elkaars ogen en de 21-jarige Latour rook zijn kans. Op weg naar een knappe zege?

'El Pistolero' slim in afdaling
20 seconden, meer voorgift kreeg de verrassende thuisrijder echt niet. Intussen probeerde Contador met een paar steekjes Quintana onder druk te zetten, zonder succes. Met nog twee kilometer te klauteren, werd de enthousiaste Latour bij de kraag gevat. De drie smeten zich vol overgave in de afdaling en daarin voelde de 32-jarige Contador het moment gekomen om zijn twee kompanen onder druk te zetten. De tweevoudige Tourwinnaar sloeg een kloofje en ze zagen hem niet meer terug.

17 seconden het verschil
Aan de aankomst hield de winnaar van de Giro 2015 13 seconden over op de laureaat van vorig jaar. In de stand is het verschil tussen Contador en Quintana iets groter, 17 seconden. De talentvolle Pierre-Roger Latour (Ag2R) is derde op 41 seconden. De Fransman Stephane Rossetto (Cofidis) en de Argentijn Eduardo Sepulveda (Bretagne-Séché) maken de top-5 vol.

Laatste woord voor sprinters
De Route du Sud eindigt morgen met een etappe die voer is voor sprinters. De kans is dus groot dat Contador de eindzege pakt. Het zou voor de 32-jarige Spanjaard de vierde overwinning dit seizen zijn. Eerder won hij de Ronde van Italië en een rit in de Ruta del Sol (2.1). .

De uitslag van, en de stand na, de derde etappe in de 39e editie van de Route du Sud (cat. 2.1.), zaterdag over 181 kilometer van Izaourt naar Bagnères-de-Luchon.

Uitslag 3e rit:

1. Alberto Contador (Spa/Tinkoff-Saxo) de 181 km in 4u48:05

2. Nairo Quintana (Col) op 0:13

3. Pierre-Roger Latour (Fra) 0:35

4. Stephane Rossetto (Fra) 0:48; 5. Eduardo Sepulveda (Col); 6. Miguel Angel Rubiano (Col) 1:03; 7. Alberto Gallego (Spa) 1:58; 8. Julien Loubet (Fra) 2:56; 9. Federico Figueiredo (Por); 10. Pierre-Henri Lecuisinier (Fra)... 106. Louis Verhelst 31:55

Stand:

1. Alberto Contador (Spa/Tinkoff-Saxo) in 13u11:04

2. Nairo Quintana (Col) op 0:17

3. Pierre-Roger Latour (Fra) 0:41

4. Stephane Rossetto (Fra) 0:58; 5. Eduardo Sepúlveda (Fra); 6. Miguel Angel Rubiano (Col) 1:31; 7. Alberto Gallego (Spa) op 2:08; 8. Julien Loubet (Fra) 3:06; 9. Federico Figueiredo (Por); 10. Nathan Brown (VSt)... 106. Louis Verhelst 46:26 .