Chris Froome wil nog voluit knokken voor eindzege in Dauphiné

PHOTO_NEWS
Chris Froome heeft orde op zaken gesteld in het Critérium du Dauphiné (Fra/WorldTour). De 30-jarige Brit heerste als vanouds in de koninginnenrit en deelde een serieuze tik uit aan geletruidrager Vincenzo Nibali (Astana), die vrijdag nog de grote overwinnaar was, maar zaterdag maar een schim was van de heerser van daags voordien.

De Britse Keniaan Froome pakte de dagzege en staat nu tweede in de stand, op achttien seconden van leider Van Garderen. "Ik ben ontzettend blij met deze prestatie en deze zege", aldus de Tourwinnaar van 2013. "De ploegmaten hebben vandaag de ziel uit hun lijf gereden en er een harde wedstrijd van gemaakt. Dat was de meest logische tactiek na de rit van gisteren waar met Valverde, Costa en Nibali enkele favorieten heel diep gingen. Dat is het mooie van wielrennen. Je kan niet verwachten dat wanneer je alles geeft de ene dag, je de andere dag daar de prijs niet voor zal betalen."

Enorme boost
Froome, wiens vrouw Michelle Cound aanwezig was aan de finish, gaf toe dat de zege hem een boost van vertrouwen gaf. "Ik moet mijn ploegmaten enorm dankbaar zijn", herhaalde hij, "er is geen betere manier om hen te belonen dan met een ritzege. En ik geef toe dat ik ook wel dat tikkeltje extra gaf omdat ik wist dat Michelle op me wachtte aan de finish."

Goede indicatie
De Tourwinnaar van 2013, gisteren nog bijzonder teleurgesteld, was trots op zijn prestatie. "Dit geeft me een goede indicatie hoe het met mijn conditie is gesteld met het oog op de Tour. Ik heb nog wat werk te doen en ik ben nog niet top, maar als ik zie hoe ik vandaag heb gereden dan besef ik wel dat ik niet ver van mijn beste vorm ben en dat stemt me zeer tevreden. Of ik sterk genoeg ben om de Dauphiné te winnen, weet ik niet. Tejay is in goede doen. Het wordt morgen nog een zware rit en ik ga er voor vechten tot het einde."

AFP
TDW
TDW